Bliksembezoek Japanse premier aan China

De Japanse premier Junichiro Koizumi heeft gisteren een bliksembezoek afgelegd aan Peking, met als voornaamste oogmerk het wegnemen van de Chinese achterdocht tegen een groeiende Japanse militaire aanwezigheid in Azië. Koizumi zei dat hij erin was geslaagd begrip te kweken voor het voornemen van Japan een militaire rol te spelen in de strijd tegen het terrorisme. Dit verklaarde hij na afloop van ontmoetingen met de Chinese president Jiang Zemin en premier Zhu Rongji.

Koizumi heeft tevens zijn `oprechte verontschuldigingen' uitgesproken voor het Japanse optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Volgens diplomaten is dat de prijs die Japan heeft moeten betalen voor het verkrijgen van China's steun. In de Chinese staatsmedia werd de nadruk gelegd op het feit dat Japan excuses heeft aangeboden. De mogelijke wetswijziging in Japan noodzakelijk voor militair optreden bleef onvermeld.

De Japanse premier bracht nog iets mee: een uitnodiging van president Bush voor een bilaterale ontmoeting met Chinese leiders tijdens de economische APEC-top die eind oktober plaatsvindt in Shanghai. Bush kort naar aanleiding van de aanslagen op 11 september een voorgenomen bezoek aan Azië in, maar houdt vast aan zijn komst naar Shanghai. Tijdens de APEC staat naast economische samenwerking in de regio ook de bestrijding van het internatonale terrorisme op de agenda.

President Jiang meldde gisteren telefonisch aan Bush dat China achter de recente acties tegen Afghanistan staat. China steunt Amerika ten dele omdat er op beperkte schaal Chinese moslimterroristen worden getraind in Afghanistan. Het gaat om Oeigoeren, die uit de provincie Xinjiang komen en strijden voor onafhankelijkheid. Ook speelt mee dat Peking hoopt dat de VS hun isolationistische politiek vaarwel zeggen en de plannen voor een raketschild laten varen.