Blair op Arabische tv-zender Al-Jazira over `gerechtigheid'

De internationale coalitie wil ,,gerechtigheid, geen wraak''. Dat heeft de Britse premier Tony Blair gisteren gezegd voor de Arabische televisiezender Al-Jazira uit Qatar. Bin Laden, doelwit van de Amerikaans Britse campagne in Afghanistan, heeft de zender regelmatig als spreekbuis gebruikt.

Blairs interview lijkt een tegenzet in de slag om Arabische hearts and minds, door Bin Laden voor eigen parochie van repliek te dienen. Hij weersprak Bin Ladens meest recente beschuldiging dat het Westen in oorlog is met de islam. ,,Dit is een oorlog tegen terrorisme'', aldus Blair, die zei geen alternatief voor actie te hebben, omdat de Talibaan weigerde Bin Laden over te dragen voor berechting. ,,Ik kan niet begrijpen hoe [Bin Laden], die de Koran heeft bestudeerd, de moord op 7.000 onschuldige mensen kan rechtvaardigen'', aldus Blair. Hij zei ook dat Bin Laden net zo'n grote bedreiging vormt voor moderne Arabische staten als voor het Westen, omdat hij daar ook Talibaan-achtige regimes zou willen zien.

Blair sprak voorafgaand aan een eerste vergadering met zijn `oorlogskabinet', dat bestaat uit sleutelministers, de chef van de defensiestaf en hoge ambtenaren verantwoordelijk voor defensie, diplomatie en de inlichtingendiensten.

De Muslim Council of Britain, een koepel van gematigde Britse moslimorganisaties, heeft laten weten ,,diep bedroefd en ernstig bezorgd'' te zijn over de aanvallen. Die zouden de veiligheid bedreigen van ,,het onschuldige Afghaanse volk'', dat de aanslagen ,,noch beraamd, noch uitgevoerd heeft en niet dubbel tot slachtoffer gemaakt moet worden''. Volgens Ghayasuddin Siddiqui, van het rivaliserende Muslim Parliament, was ,,het recht'' het eerste slachtoffer van de aanvallen op Afghanistan geworden.

Abu Hamza, een fundamentalistische geestelijke in Londen, zei dat moslims in de hele wereld de Amerikaans-Britse aanvallen als een aanval op de islam beschouwen en die zullen willen vergelden. En een woordvoerder voor de eveneens fundamentalistische groep Al Muhajiroun zei dat Britse militaire installaties, militairen en regeringsgebouwen ,,legitieme doelwitten'' zijn voor een vergeldingsaanval.

Het Britse parlement kwam gisteren voor de derde keer sinds de aanslagen in Amerika in spoedzitting bijeen. Premier Blair zei daar onder meer dat de internationale coalitie ernaar streeft om in Afghanistan een brede, multi-etnische regering te vestigen.