Bijtende cartoonist

De Amerikaanse cartoonist Herbert L. Block (1909) is zondag op 91-jarige leeftijd in Washington overleden. Hij was vooral bekend van de satirische en soms bijtende politieke spotprenten die hij onder de naam Herblock maakte voor de Washington Post. Dat deed hij al sinds 1949.

Block was een van de eerste Amerikaanse politieke tekenaars die zich in zijn tekeningen fel keerde tegen de op communisten jagende senator Joseph R. McCarthy. Block was de eerste die de heksenjacht van de senator `McCarthyism' noemde, in een cartoon, waarin de term op een vat met pek en veren voorkomt. McCarthy belde woedend de krant met de vraag of de Washington Post misschien een Washingtonse uitgave van het communistische blad de Daily Worker was.

Block heeft zijn hele carrière, sinds hij in 1929 bij de Chicago's Daily News als cartoonist begon, altijd een links-liberaal standpunt ingenomen. Hij koos de kant van de `have-nots' in de wereld, zoals de Washington Post het gisteren omschreef. Dat begon al in de jaren dertig, toen hij de New-Deal-politiek van president Franklin D. Roosevelt steunde. De periode die het oeuvre van Block bestrijkt is enorm. Zijn tekeningen geven commentaren op kwesties als de opmars van het fascisme in Europa en Azië, de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog, de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Alle presidenten, van Herbert H. Hoover tot en met George W. Bush, nam hij op de korrel. Vooral de schandalen rond president Richard M. Nixon leverden veel scherpe prenten op, zoals Nixon die uit een riool kruipt. Nixon zegde zijn abonnement op de Washington Post op wegens Block, net als president Dwight D. Eisenhower. Lyndon B. Johnson weigerde hem de hoogste onderscheiding voor een Amerikaanse burger, de Presidential Medal of Freedom, te geven. Bill J. Clinton maakte dat goed in 1994.

Block, wiens tekeningen sinds 1990 in 300 Amerikaanse kranten verschenen, kreeg drie Pulitzerprijzen, de belangrijkste Amerikaanse prijs voor de journalistiek, de eerste al in 1942. Samen met de hele redactie van de Washington Post won hij nog een vierde Pulitzer Prize voor de manier waarop de krant de val van Nixon, het Watergate schandaal, verslagen had. ,,Block was een aardige, vriendelijke man. Maar zet hem achter pen en papier en hij maakte een cartoon die je raakt als een klap op de solar plexus,'' zei een vriend.

Herblock cartoons en columns: washingtonpost.com

    • Paul Steenhuis