Bij terreuraanval: hoofdbureau bellen

De politie bewaakt mogelijke doelwitten van terroristen in Nederland. Met tegenzin, zo blijkt in Den Haag. ,,En het administratief werk blijft maar liggen.''

,,Volgens mij is het allemaal puur voor de show'', zegt de agente die voor de Britse ambassade de wacht houdt. Ze staat in een zogeheten portocabin, een gepantserd wachthokje. ,,We geven mensen misschien een gevoel van veiligheid, maar als er echt een terroristische aanval komt, kan ik toch niets doen'', zegt ze. ,,Ik mag niet eens mijn hokje uit, alleen naar het hoofdbureau bellen''. Maar enfin, zegt ze: ,,ik kan me toch niet voorstellen dat zo'n klein land als Nederland een doelwit is''.

De politie en Mobiele Eenheid (ME) zijn, sinds zondagavond de aanval op Afghanistan begon, opvallend aanwezig in de buurt van potentiële doelwitten voor terroristen in Den Haag. Voor de ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Pakistan, de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken en het Binnenhof staan 24 uur per dag politiejeeps en portocabins. In heel Den Haag rijden agenten in jeeps of op de fiets af en aan. Op gezette tijden vliegt een politiehelikopter over de stad. Ongeveer 45 man ME staan paraat op het hoofdbureau van Den Haag en rijden af en toe met busjes of een pantserwagen door de stad en gaan even voor het Binnenhof of een ministerie staan.

Om de tijd in het kleine hokje te doden, leest de agente voor de Britse ambassade in roddelbladen, of ze bekijkt wat documentatie over de komende reorganisatie van het politiekorps waar ze werkt. ,,Dan doe ik toch wat nuttigs.''

Wat de agente het ergst vindt, is dat mensen ,,met echte problemen'' nu niet geholpen kunnen worden. Alle politiemensen zijn met de beveiliging bezig. ,,Zo belde er zondagavond een mevrouw naar de politie die haar garage niet uit kon doordat iemand zijn auto voor haar garagedeur had geparkeerd. Die kreeg als antwoord dat we niets voor haar konden doen omdat de politie met Afghanistan bezig is.''

Haar collega bij de Pakistaanse ambassade zou liever ,,gewoon straatwerk'' doen. Hij voelt zich wat onwennig in deze situatie. ,,Ik stuur de hele dag SMS-jes. Alleen in zo'n hokje zitten is vreselijk saai. Al moet ik nu wel extra oppassen dat niemand ziet dat ik niet de héle tijd oplet.''

Hij kan in ieder geval zeggen dat hij er alles aan heeft gedaan om Nederland te beveiligen, meent de agent. Al denkt hij vooral te zijn ingezet als preventiemiddel tegen mensen die van plan zijn rotte

eieren of verf tegen een ambassade te gooien. ,,Als zo'n gek dit hokje ziet staan, zal hij zich wel bedenken. Die wordt namelijk zeker gepakt.'' Voor echte terroristische aanvallen kan hij de ambassades niet beschermen, denkt hij. ,,Dan vlieg ik hier in dit hokkie mooi mee de lucht in''.

De politieagent die op het plein voor het Binnenhof rondloopt, vindt het inzetten van politie ,,een politiek spel, wat wij van de politie nu moeten opknappen''. Dit is geen werk voor de politie, vindt hij. ,,Wij zijn er niet voor om de overheid te beveiligen. Daar moeten ze hun eigen mensen voor gebruiken, het leger dus. Dat is daar voor.'' Hij ,,baalt'' omdat hij vandaag eigenlijk administratief werk ,,had mogen doen''. Vanochtend belden ze hem op om te zeggen dat hij moest surveilleren. ,,En dat administratief werk blijft maar liggen. Dat moet ik nou op een andere dag doen. En al die mensen maar wachten totdat hun aangiften zijn verwerkt. En ik maar overwerken, straks herkent mijn vrouw me thuis niet meer. En weet je wat ik dan aan het einde van al dit overwerk hooguit krijg? Een bedankbriefje van de minister met een boekenbon van 25 gulden. Schandalig toch?''

Een agente voor de Amerikaanse ambassade ziet meer zin in haar werk. ,,Als er zoveel mankracht voor de bewaking is vrijgemaakt, zal daar heus wel een aanleiding voor zijn'', zegt ze. ,,En een afrekenactie op Afghanistan lijkt mij al een heel goede aanleiding.'' Ze rouleert door heel Den Haag van hokje naar hokje om het werk wat minder eentonig te maken. ,,Het liefst zit ik hier, aan de Lange Voorhout. Dan zie ik de winkelende mensen door de straten slenteren. Dat is een leuk uitzicht.''

De voorlichter van het regiokorps Haaglanden, P. Thomissen, wil desgevraagd niet ingaan op details van de beveiligingsoperaties in Den Haag. ,,Ik kan alleen zeggen dat we gepaste maatregelen treffen als reactie op de gebeurtenissen in de wereld. De inhoud van die maatregelen is geheim.''

    • Mariska de Haas