Afmeldingen verstoren Open Dutch badminton

De onrust na de terroristische aanslagen op de VS, heeft tot een vijftiental afmeldingen geleid voor de Dutch Open badminton van komend weekeinde in Eindhoven. Het kwalificatietoernooi is met een dag ingekort.

Nadat de Verenigde Staten zondagavond de aanval op Afghanistan hadden ingezet, belde toernooidirecteur Eric Bakker onmiddellijk rond om te vernemen of meer afzeggingen zouden komen dan het vijftiental dat al eerder na de aanslagen op de Verenigde Staten niet naar Nederland durfde af te reizen.

Bakker kon opgelucht ademhalen. Meer afzeggingen waren er niet. Zodat de open Nederlandse badmintonkampioenschappen deze week alsnog op een respectabel niveau kunnen worden afgewerkt.

Aanvankelijk waren de organisatoren in Eindhoven ongerust, want na de rampen in New York en Washington trok Japan zijn volledige delegatie terug. De Japanners vonden de vliegreis naar Europa te riskant. Om die redenen kwamen er vervolgens individuele afzeggingen binnen uit China, Maleisië, Indonesië en Canada. Bakker hield op dat moment ernstig rekening met annulering van de Dutch Open.

Zover kwam het niet, omdat ondanks alle gevaren en bezwaren de meeste topspelers naar Eindhoven zijn afgereisd. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de meesten zich niet over de vraag hoefden te buigen of vliegen te riskant was, omdat zij vorige week al in Duitsland verbleven voor de German Open.

De gevolgen voor de kwaliteit van het toernooi blijven in Bakkers ogen beperkt tot een lichte devaluatie van de dubbelspelen. De enkelspelen zijn amper getroffen door de afzeggen. Bakker: ,,Onder de afwezigen zijn spelers die naar mijn inschatting hooguit goed zouden geweest voor een plaats in de kwartfinales.''

De omvang van het hoofdtoernooi wordt niet aangetast. Dat begint, zoals was gepland, morgenavond om zes uur. De inkrimping van het deelnemersveld heeft alleen gevolgen voor het kwalificatietoernooi, dat met een dag werd ingekort. Morgen overdag worden alle partijen van dat schema gespeeld, terwijl die aanvankelijk voor vandaag en morgen stond geprogrammeerd.

De aanvallen op New York en Afghanistan hebben niet geleid tot verscherpte veiligheidsmaatregelen rond het badmintontoernooi, dat tot en met zondag wordt gehouden in het Eindhovense Indoorsportcentrum.

In sportief oogpunt zijn de verwachtingen rond Mia Audina hoog gespannen. De Nederlandse speelster van Indonesische afkomst is als eerste geplaatst voor de Deense Mette Sörensen (tweede op de plaatsingslijst) en Julian Mann uit Engeland (derde). Het gemengd-dubbel Chris Bruil en Lotte Jonathans wordt eveneens een finaleplaats toegedicht, want zij zijn als tweede geplaatst achter het Britse duo Nathan Robertson en Gail Emms.

In de overige klassen zijn onder de geplaatste spelers geen Nederlanders. Bij de mannen is de Maleisiër Ong Ewe Hock als beste ingeschaald, gevolgd door Indra Wijaya uit Singapore (twee) en Lee Stuen Sen uit Maleisië (drie).

    • Henk Stouwdam