AEX lift mee op licht optimisme van beurzen VS

De winst op de technologiebeurs Nasdaq had vanochtend een positieve invloed op de Amsterdamse beurs. De AEX-index steeg met 1 procent naar 462 punten.

Na een aanvankelijk verlies gisteren, sloot de Amsterdamse beursgraadmeter toch nog op winst toen de Amerikaanse beurzen minder negatief dan verwacht reageerden op de aanvallen op Afghanistan.

Alle grote Europese beurzen, waaronder die van Amsterdam, openden daarop vanochtend op winst. Vooral producenten van (machines van) chips zoals ASML en Philips stegen flink in reactie op de plus van 0,04 procent waarop technologiebeurs Nasdaq gisteren sloot. Ook lager gewaardeerde fondsen, die al snel grote fluctuaties vertonen, boekten flinke koerswinsten. Versatel steeg met 11,8 procent naar 0,76 euro, Getronics steeg met 4,7 procent naar 2,47 euro en telecomconcern KPN stond tegen het middaguur met 6,6 procent winst op 3,40 euro.

Ook de uitgeversbranche herstelde vanochtend van eerder geboekte verliezen. Elsevier, dat vandaag en gisteren door analisten zowel hogere als lagere waarderingen kreeg toebedacht, steeg met ruim 4 procent. VNU, dat steeds minder en `echte' uitgever wordt, kon een vergelijkbaar percentage bijboeken. VNU heeft veel congres- en marktonderzoeksactiviteiten in de Verenigde Staten.

De financiële waarden stegen ook, maar maakten een relatief gezien mindere ochtend door. De financiële problemen van bankenconglomeraat Credit Suisse First Boston deden de financials in eerste instantie weinig goed. CSFB's verliesverwachting drukte ABN Amro, ING en Fortis aanvankelijk in het rood, maar na een uur stonden ook deze fondsen weer op winst.

De enige twee fondsen in de AEX-index die tegen het middaguur verlies boekten, waren handelaar in luxegoederen Gucci en drankenconcern Heineken. De topman van Gucci, Domenico de Sole, zei gisteren in en interview met een Italiaanse krant dat zijn concern de geplande investeringen niet terug wilde draaien. Hij voorzag wel moeilijkheden in de markt, maar kon geen harde uitspraken doen over zijn verwachtingen. ,,Maar Amerika gaat wel door een moeilijke periode.''

Op de beurs in Londen stond de FTSE-index tegen het middaguur met een winst van 0,5 procent op 5.056 punten. Ook de CAC-index in Parijs stond 0,2 procent hoger. De DAX-index in Frankfurt won 0,3 procent.

Tot de grootste winnaars behoorde de Britse warenhuisgroep Marks and Spencer, dat al geruime tijd in de problemen zit. Het bedrijf deelde mee dat de omzet in het afgelopen kwartaal is gegroeid met 2,8 procent en overtrof daarmee de prognoses van analisten. Dat leverde een koerswinst op van ruim 8 procent.

De producenten van mobiele telefoons Siemens en Nokia herwonnen vanochtend enig vertrouwen van beleggers. De concerns verwachten dat de vraag naar telefoons de komende maanden weer aan gaat trekken in de VS. Koerswinst was het gevolg.

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag de handel met verlies afgesloten. De Nikkei-index daalde met bijna 2 procent tot 10.011 punten. De beleggers konden voor het eerst reageren op de aanvalsacties van de Verenigde Staten. De beurs van Tokio was gisteren gesloten wegens een feestdag.