Actie tegen betogers in Jakarta

De Indonesische politie is vanochtend resoluut opgetreden tegen vierhonderd radicale moslims die voor de Amerikaanse ambassade betoogden tegen de operaties in Afghanistan.

Toen de demonstranten de oproerpolitie bekogelden en de prikkeldraadversperring poogden te doorbreken, werden ze teruggedreven met waarschuwingsschoten, traangas en een waterkanon. Daarbij raakten twee politiemannen en enkele demonstranten gewond. De betogers trokken zich terug en een deel verplaatste de actie naar het presidentiële paleis. Vanmiddag bivakkeerden nog zo'n 250 demonstranten in de grasperken voor de ambassade.

De Amerikaanse, Britse en Australische ambassades zijn sinds gisteren gesloten, evenals een aantal internationale scholen. De politie zegt in te staan voor de veiligheid van alle buitenlanders, maar enkele honderden zijn uitgeweken naar Singapore.

Een aantal radicale splintergroepen heeft de Indonesische regering een ultimatum gesteld. Voor donderdag moet ze de betrekkingen met de VS verbreken, de Amerikaanse ambassade sluiten en burgers van de VS Indonesië uitzetten. Doet zij dat niet, dan zullen de groeperingen de ambassade bestormen en razzia's houden.

Minister van Defensie Djalil zei vandaag dat zijn regering er niet aan denkt de betrekkingen met de VS te verbreken of te bevriezen. Gisteren zei minister van Buitenlandse Zaken Wirajuda dat de regering `diep bezorgd' is over de militaire operatie tegen het Talibaanbewind in Afghanistan. De grootste moslimorganisatie van Indonesië, de Nahdlatul Ulama (NU), noemt dit standpunt `onvoldoende duidelijk'. De NU veroordeelt zowel de militaire operatie in Afghanistan als de door de radicalen aangekondigde razzia's. Oud-president Wahid, nog steeds het boegbeeld van de NU, noemde razzia's ,,in strijd met de islamitische wet, want dat is de bevoegdheid van het staatsapparaat''.