Aannemen van euro toch heling

Eerst afgescheept worden met een eurobiljet dat nog niet te gebruiken is en vervolgens bestraft worden voor heling. Dat riskeert iedere burger die vóór 1 januari 2002 een eurobiljet aanneemt en zich niet direct tot de politie wendt.

Het aannemen en vervolgens in bezit houden van euro's is strafbaar totdat het nieuwe geld officieel in omloop wordt gebracht. Het valt onder artikel 210 van het Wetboek van Strafrecht. De Nederlandsche Bank heeft dat na overleg met het openbaar ministerie nog eens benadrukt in reactie op het biljet dat onlangs in Venlo is opgedoken.

Daar betaalde een klant van een hengelspeciaalzaak met een biljet van 5 euro voor twee zakken visvoer. De uitbater van de winkel moest het biljet afstaan aan de Nederlandsche Bank, maar toen werd hem nog meegedeeld dat hij als ontvanger niet strafbaar was.

Momenteel worden in Nederland al euro's gedistribueerd onder financiële instellingen. De betrokkenen bij deze bevoorrading zijn vrijgesteld van het verspreidingsverbod. Met dit zogenaamde `frontloading' wordt er naar gestreefd om op 1 januari bij iedere bancaire instelling voldoende euro's aanwezig te hebben. Bovendien kunnen de banken nu al eurobiljetten en -munten gebruiken voor trainingsdoeleinden. ,,Maar die mogen absoluut niet in omloop komen'', stelt een woordvoerder van de centrale bank.

Vanaf 14 december vervalt de strafbaarheid op muntenbezit. Vanaf die datum wordt de `Eurokit' gelanceerd, een gratis pakket nieuwe euromunten waarmee de consument aan de nieuwe valuta kan wennen. De eurobiljetten komen niet eerder dan 1 januari 2002 in omloop.