43-jarige man moet weg bij ouders

Een 43-jarige man moet per 1 december zijn ouderlijk huis verlaten. Dat heeft de vice-president van de arrondissementsrechtbank in Utrecht beslist in een kort geding dat de ouders tegen hun zoon hadden aangespannen.

Deze verstoort zowel overdag als 's nachts de rust in huis. Hij gaat volledig zijn eigen gang en drinkt overmatig veel alcohol, waardoor de situatie helemaal uit de hand is gelopen volgens de ouders. Zij zeggen dat er een onleefbare situatie is ontstaan, zelfs de politie heeft al een keer in moeten grijpen. De problemen konden ouders en zoon onderling niet oplossen en daarom stapten de ouders naar een advocaat. Maar ook met behulp van een advocaat lukte het niet.

De vice-president heeft de belangen van de ouders boven die van hun zoon gesteld. ,,Na jarenlange zorg voor hun kinderen hebben zij op oudere leeftijd behoefte aan rust,'' stelde zij. Daarnaast zijn de ouders eigenaar van de woning, waardoor zij recht hebben op rustig gebruik en woongenot daarvan. Op dit moment is dat, door de overlast van hun eigen zoon, niet mogelijk. Daarom is vastgesteld dat de zoon op uiterlijk 1 december het huis moet hebben verlaten. Hij moet en kan, gezien zijn leeftijd, zelfstandige woonruimte zoeken. ,,Voor de ouders is het een kleine tragedie, maar ze zijn blij dat er een oplossing komt,'' zegt hun advocaat R. Vleugel. ,,Ze hadden die jongen natuurlijk al veel eerder op straat moeten schoppen.''

De zoon vindt het ook beter als iemand het huis verlaat, maar hij vindt het niet direct logisch dat hij dat is. Volgens hem heeft iedereen in huis bijgedragen aan de huidige situatie. Ook zijn broer woont in het ouderlijk huis met zijn gezin. Die zouden ook andere woonruimte kunnen zoeken. Hij vindt zelf dat hij niet eerder de gelegenheid heeft gekregen ,,een vrouw te zoeken en zelfstandig te gaan wonen''.

Hij zegt dat hij op straat rond zal moeten zwerven als hij uit huis moet, omdat het voor hem moeilijk is zelfstandige woonruimte te zoeken. Zijn gezondheidstoestand is, doordat hij net zoals zijn ouders kalmeringsmiddelen gebruikt, niet goed. Dat maakt het zoeken van zelfstandige woonruimte er volgens hem niet gemakkelijker op.