`Zij doden ons, dan moeten wij hen doden'

In koffiehuis De Toewijding in Beiroet is men het eens: de Amerikanen zitten fout met hun aanval, maar Bin Laden had geen burgers mogen treffen.

De aanwezigen in koffiehuis De Toewijding in de arme sunnitische wijk Birbier in Beiroet zijn het erover eens: de aanslagen in New York waren fout maar de Amerikaanse aanvallen ook. ,,Stelletje lafaards,'' zegt Mohammed, een zakenman van middelbare leeftijd. ,,Laat de Amerikanen echt gaan vechten, op de grond. Man tegen man. Nu gooien ze bommen, en doden ze burgers, precies zoals in New York gebeurde. Iedere religie verbiedt het doden van onschuldigen. Als Osama bin Laden achter de aanslagen in Amerika zit, is hij geen echte moslim. Maar met dit bombardement op Afghanistan bewijst Bush dat hij geen echte christen is.''

,,Geloof me,'' zegt een man naast Mohammed. ,,Wij zijn hier in de burgeroorlog door Amerika gebombardeerd. Had geen enkele zin. Je moet grondtroepen sturen. Maar daarvoor zijn de Amerikanen te laf.''

Allemaal hebben ze gisteren op het Arabische satellietstation Al-Jazira de verklaring van Bin Laden gezien. ,,Kalam fadi'', leeg gepraat, oordeelt fruitverkoper Ahmed. ,,Osama bin Laden wil gewoon op televisie. Die man roept maar wat. Allemaal politiek. Eerst steunde Amerika Saddam Hussein in de oorlog tegen Iran, nu gelden er sancties tegen Irak en zijn er daar een miljoen kinderen omgekomen. Eerst steunde Amerika Osama bin Laden, nu is hij de grote vijand.'' Hij grinnikt: ,,Let maar op, die noordelijke alliantie in Afghanistan, die wordt ook ooit nog eens gebombardeerd door Amerika.''

Krantenverkoper Issa verderop schudt het hoofd. ,,Osama bin Laden strijdt voor de juiste zaak, maar met de verkeerde middelen. Het doden van burgers is fout en onislamitisch, net als zelfmoord.'' ,,Maar waarom moeten er eerst 6.000 Amerikanen omkomen, voordat de VS serieus gaan nadenken over onze problemen hier, en hun verantwoordelijkheid daarvoor? En wat zijn dat voor uitspraken van Bush over `een kruistocht' tegen terreur? Dat woord hij nooit had mogen gebruiken.'' Issa verwijst naar de linkse krant Al-Safir, waarin de fundamentalistische sjeik Bilal Shaaban vanochtend stelt dat de aanvallen op Afghanistan ,,een christelijke kruistocht tegen iedere moslim op aarde'' zijn. De kop van Al-Safir luidt: ,,Amerika voert zijn eerste oorlog van de 21ste eeuw tegen het armste land ter wereld.''

Zoals dat gaat in het relatief vrije Libanon als je praat over politiek, mengen voorbijgangers zich geanimeerd in het gesprek. ,,De aanslag in New York was noodzakelijk'', stelt kruidenier Marwan. ,,Geweld roept geweld op. Zij doden ons, dan moeten wij hen doden.'' Terreur? Een Palestijns jochie van tien krijgt een kogel door z'n kop omdat hij een steen gooit naar de Israëlische bezetter. Dat is geen terreur?'' Marwan haalt diep adem: ,,Weet jij wanneer het Westen van terreur spreekt? Als er Amerikaanse of Israëlische slachtoffers vallen. Als Arabieren omkomen, dan is het een andere zaak.''

Ambulante koffieverkoper Hafez zegt: ,,Ik veroordeel de aanslag in Amerika omdat die mensen niemand iets hadden misdaan. Maar tegelijkertijd steun ik de aanslag, want nu moet Amerika eindelijk naar ons luisteren.'' Tevreden haalt Hafez Bin Laden aan, die gisteren zei: Zolang Amerika de moslims geen rust geeft, zullen de moslims Amerika evenmin rust geven. Bin Laden heeft ook verklaard dat het nu de plicht is van iedere moslim op te staan tegen de kuffar, het Arabische woord voor ongelovigen waar het Nederlandse `kaffer' vandaan komt. Voelt Hafez zich aangesproken? ,,Natuurlijk,'' zegt hij direct. Maar wat doet hij hier dan nog? Wacht de heilige oorlog niet? Hafez wijst naar de bruine plastic bekertjes en de twee potten koffie, en kijkt even ongemakkelijk weg. ,,Ik heb een familie, ik moet de huur betalen... Ik sta op om koffie in te schenken.''

    • Joris Luyendijk