Veel landen in M-Oosten zwijgen

Behalve Iran en Irak (afwijzend) en Egypte (omzichtig begrip) hebben de meeste regeringen in het Midden-Oosten zich vanochtend nog onthouden van commentaar op de Amerikaans-Britse aanvallen op Afghanistan en kampen van terroristenleider Osama bin Laden. Die voorzichtigheid weerspiegelt de precaire situatie waarin deze regimes zich bevinden, gemangeld tussen hun eigen afkeer van Bin Laden plus belangen bij een goede relatie met Washington en de sympathie onder hun bevolkingen voor diens zaak.

Egypte ,,begrijpt het recht van de Verenigde Staten om te antwoorden als zij bewijzen hebben'', aldus een medewerker van de Egyptische president Mubarak vanochtend. Het was de eerste reactie van een van de zogeheten `gematigde' Arabische landen.

Voor Amerika's `schurkenstaten' lag het eenvoudiger. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Kamal Kharrazi, onderstreepte van het begin af aan te hebben gezegd dat er geen oorlog moest worden gevoerd tegen het terrorisme. In plaats daarvan dienden de oorzaken te worden onderzocht en moest vervolgens het terrorisme worden uitgeroeid. Maar ,,er is niet geluisterd naar de adviezen die de islamitische wereld en wij hebben gegeven'', aldus Kharrazi. Volgens hem is de kans groot dat de huidige operaties niet het terrorisme uitschakelen, maar dit soort ideeën verder verbreiden.

De Iraakse president Saddam Hussein, stelde gisteren dat de aanvallen de wereld zullen destabiliseren en zich mogelijk tot andere landen zullen uitbreiden, ,,om rekeningen te vereffenen''. Saddam zelf voelt zich aangesproken: sommige hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen hebben gesuggereerd om ook Irak aan te vallen, dat wordt verdacht van nauwe banden met terrorisme. Irak was het enige land dat de aan Bin Laden toegeschreven aanslagen van 11 september op de VS niet heeft veroordeeld.

De officiële Syrische pers veroordeelde vandaag ,,het met twee maten meten door de Verenigde Staten'', die volgens haar wel Afghanistan straffen maar niet Israël. Daarmee maakte de Syrische pers zich tot woordvoerder van in het gebied steeds sterker wordende gevoelens. ,,Er zijn ook bezettingstroepen die ongewapende Palestijnen doden. Allen moeten voor de rechter worden gebracht.''

De Palestijnse moslim-fundamentalistische groep Hamas brandmerkte de Amerikaanse aanvallen als agressie. Hamas sprak van een ,,internationale terroristische politiek, geleid door de VS, tegen zwakke naties, die moslims doodt''.