Van Geel was bijna CDA-lijsttrekker

Het had weinig gescheeld of het CDA-partijbestuur had vorige week niet Jan Peter Balkenende, maar de Brabantse gedeputeerde Pieter van Geel tot kandidaat-lijsttrekker benoemd. Omdat Van Geel, door velen in het CDA beschouwd als grote belofte, nog geen lid is van de Tweede Kamer, wees het partijbestuur Balkenende aan, voorheen tweede man van de CDA-fractie.

Dit blijkt uit uitlatingen van Van Geel en CDA-senator Gerrit Braks. Het inmiddels afgetreden dagelijks bestuur had na de bijeenkomst vorige week maandagavond benadrukt dat `unaniem' voor Balkenende was gekozen.

Van Geel en Braks laten echter weten, dat die unanimiteit alleen formeel bestond omdat er in het partijbestuur geen stemming tussen beide kandidaten heeft plaatsgevonden. ,,Het was fifty-fifty'', schrijft Van Geel afgelopen zaterdag in een dagboek in het Eindhovens Dagblad . ,,Het zou niet veel gescheeld hebben of er was een verzoek in mijn richting gekomen''.

Braks, die de vergadering van het partijbestuur bijwoonde, zegt vandaag in een interview met de Volkskrant dat hij zelf heeft voorgesteld het niet op een stemming te laten aankomen, omdat Van Geel ,,het nog niet moest worden. Nu plotseling lijsttrekker worden maakte hem te kwetsbaar''.

Van Geel waarschuwde zaterdag tijdens een vergadering van de CDA-bestuurdersvereniging in Den Bosch tegen een `bijltjesdag' onder leden van het partijbestuur die betrokken zijn geweest bij de opstand tegen de ten val gebrachte lijsttrekker De Hoop Scheffer. ,,Dat kunnen we ons absoluut niet veroorloven'', zei hij.

Balkenende, wiens kandidatuur voor het lijsttrekkerschap nog op 14 oktober in een bijeenkomst van het versterkt partijbestuur moet worden bekrachtigd, zei vanochtend ,,geen behoefte te hebben om te reageren'' op de uitlatingen van Van Geel en Braks. ,,Waar het om gaat is dat er unaniem steun is van de fractie en het partijbestuur.''

Van Geel staat na het vertrek van De Hoop Scheffer nummer drie op de CDA-kandidatenlijst. Overmorgen vindt een extra vergadering van het partijbestuur plaats, naar aanleiding van het aftreden van het dagelijks bestuur dit weekeinde. Naar verwachting zal een interim-partijvoorzitter en een interim dagelijks bestuur worden benoemd.

Het dagboek van Van Geel valt te lezen op www.eindhovensdagblad.nl.