Van Boxtel wil snel vingerafdruk of irisscan in pas

Minister Van Boxtel (Integratiebeleid) wil snel biometrische gegevens zoals vingerafdrukken of een irisscan in de paspoorten van Europese burgers opnemen. Dat zei hij vanmorgen bij de presentatie van het nieuwe paspoort in Den Haag. Volgens de minister zijn de aanslagen op Amerika aanleiding voor een verdergaande beveiliging van het nieuwe reisdocument. Van Boxtel wil afspraken maken tijdens de komende Europese top in december, zodat biometrische gegevens rond 2003/2004 in de Nederlandse paspoorten verwerkt kunnen worden. Omdat het paspoort in het vervolg op nog maar één locatie in Nederland wordt geproduceerd, bij Enschede/SDU in Haarlem, duurt de aanvraag nu gemiddeld vijf dagen. Wel is het persoonsbewijs goedkoper geworden; circa 74 gulden.