Te koop

Mobiliteitspas

ANWB-mobiliteitspas met chipknip- en creditcardfunctie. Geeft korting op parkeren en tanken. Alleen te koop voor leden voor 16 euro (35,25 gulden). Info bij de ANWB: 070-3147147 of www.anwb.nl

In mei van dit jaar kwam de mobiliteitspas op de markt en 2.500 leden probeerden die vast uit. Met succes, zegt de ANWB. Het kaartje is chipknip en Visa creditcard ineen. Daarnaast geeft het korting op tankbeurten bij tachtig aangesloten stations en op parkeren in ANWB-parkings en is het te gebruiken in bepaalde bussen, op NS-stations en in telefooncellen.

,,We verwachten dat enkele honderdduizenden van onze 3,7 miljoen leden de pas kopen'', aldus projectmanager Ton Hansen. ,,Veel gemeenten voeren nu bijvoorbeeld parkeermeters in waar geen contant geld meer in kan. Dan heb je toch een chipknip nodig.'' De kaart is echter alleen voor leden te koop. ,,Lidmaatschap en pas komen op zeventig gulden, terwijl een creditcard van de bank al gauw tachtig gulden per jaar kost.''

Is het niet oneerlijk dat alleen leden korting genieten? ,,Daar krijgen wij geen klachten over'', aldus de Consumentenbond. ,,We staan er ook niet negatief tegenover, al zullen we zelf dit soort passen niet uitgeven.''

Toilet zonder water

Waterloos toilet. `Klein, goedkoop en reukloos.' Te koop voor 770 gulden bij het Centrum voor Ekologische Techniek `De twaalf ambachten' in Boxtel of zelf te bouwen voor ongeveer 200 gulden. Info: www.de12ambachten.nl of tel (0411) 672 621.

Een normaal toilet `verspoelt' op jaarbasis eenderde van het totale waterverbruik per huishouden. Zonde van het water, redeneert het Centrum voor Ekologische Techniek in Boxtel. Het rioolsysteem in Nederland is op veel plaatsen aftands en kost miljarden op jaarbasis. Ook zonde. Afvalwater vervuilt bovendien. Driewerf zonde. Terwijl het centrum al jaren onderzoek doet naar een waterloos toilet, deed het ineens een verrassende ontdekking. In tegenstelling tot het al ontwikkelde composttoilet (duur en ingewikkeld) is de nieuwe variant klein, goedkoop en simpel. Onder de toiletbril bevindt zich een emmer waarin een plastic zak met gaatjes, waardoor urine wegloopt en afgevoerd wordt via een klein buisje. Uitwerpselen blijven erin achter en worden afgedekt met een papiertje (vergelijkbaar met de `handdoekjes' in de trein) en aangedrukt met een `presse papier'. Het papier neemt alle geur op en in de toiletpot vormt zich een papier maché-achtig pakje. Na vier tot zes weken is de pot vol en kan de composteerbare zak de groenbak in.

Het voordeel? ,,Geen gebruik van water en goedkoop. Papier en zakjes bij elkaar kosten op jaarbasis niet meer dan twintig gulden. Stroom voor het ventilatortje komt op een rijksdaalder per jaar'', aldus S. Leeflang van het centrum. ,,De vraag is of de Nederlander bereid is om van het heerlijke spoeltoilet over te stappen naar iets nieuws en raars.''

Gewassen en gekleurd

Nivea Hair Care Kleurglans. Speciale shampoo en crèmespoeling voor gekleurd haar vanaf 6,15 gulden per flacon. Te koop bij drogisterij en warenhuis. Meer info: www.nivea.nl

Net als veel andere shampoofabrikanten komt ook Nivea nu met een haarverzorginglijn speciaal bedoeld voor mensen die hun haar gekleurd of geverfd hebben. De shampoo, crèmespoeling, mousse en spray beloven dat de tint niet te snel vervaagt of dat door UV-stralen kleur en glans verdwijnen. Ook bevat Hair Care anti-oxidanten die de haarstructuur zouden beschermen: goed voor de conditie. Want, zo zegt Nivea, ,,gekleurd haar is nu eenmaal kwetsbaar''. Is dat echt zo?

,,Haar dat met chemicaliën is behandeld is altijd kwetsbaarder'', zegt een docent aan kappersacademie Hair Point in Den Haag. ,,Wij adviseren onze kappers en klanten dan ook om een speciaal product te kiezen. Het product van Nivea ken ik zelf niet omdat het een consumentenproduct is, en wij gebruikmaken van professionele merken. Die zijn meestal beter ja, maar het hoeft niet. Sommige spullen die bij de drogist staan, zou ik zelf ook gebruiken.''

tekoop@nrc.nl

    • Renske Schriemer