Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

In verband met de aanval van Amerika op Afghanistan kunnen programma's wegvallen en aanvangstijden wijzigen.

2 Vandaag, Netwerk en Nova. Aandacht voor de militaire aanval van Amerika op Afghanistan met reportages, interviews en commentaren. De rubriek Nova zendt deze keer een half uur langer uit. Ned.2, 17.35-18.43u.; Ned.1, 20.32-21.03u. en 22.30-23.30u.

Máxima, de kennismaking. Samenvatting van het bezoek dat kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta vandaag aflegden aan de provincie Zuid-Holland. Máxima en Willem-Alexander zullen een bezoek brengen aan Dordrecht, de Alblasserwaard, Kinderdijk, Schoonhoven en Gouda. Als gast in de uitzending wordt dijkgraaf Anne Wind verwacht. Ned. 2, 19.25-19.57u.

DOCUMENTAIRES

Waskracht! Na decennia in ballingschap kondigde tsaar Simeon II op 6 april aan weer de politiek in te willen. Twee maanden later mocht hij zich de premier van Bulgarije noemen. Milena Boudinova ging op onderzoek. Ned. 3, 20.00-20.35u.

What the Victorians did for us. Documentaireserie over invloedrijke Victoriaanse uitvindingen. Vandaag het Londendse Hyde Park waar het Crystal Palace stond ten tijde van de Wereldtentoonstelling. Verder de bijzondere planten van Kew Gardens, meegebracht door ontdekkingsreizigers. BBC2, 21.30-22.00u.

Welcome to Britain. Reportage in een reeks over de Britse immigratie- en naturalisatiedienst. Vorig jaar werden van de 65.000 mensen wier asielaanvraag geweigerd werd, er minder dan 4.000 gedwongen te vertrekken. Dit jaar heeft de immigratiedienst opdracht gekregen van de regering om binnen twaalf maanden 30.000 mensen het land uit te zetten. BBC1, 23.35-00.15u.

SPORT

NOS Sportjournaal. Aandacht voor de voorbereiding van Feyenoord op de Champions League-wedstrijd woensdag tegen Bayern München. Ned.2, 18.41-18.49u.

NOS Studio Sport, Eredivisie op maandag. Het thema van deze uitzending is het Belgische voetbal. Jack van Gelder en Joep Schreuder spreken met zes Belgische spelers die in de Nederlandse eredivisie spelen. Ned.2, 22.40-23.40u.

Studio Spaan. Interview met Michael van Praag, de voorzitter van Ajax. Verder impressie van voetballer Rafael van der Vaart tijdens de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Slovenië van 5 oktober. Ned.3, 21.30-22.00u.

KUNST & AMUSEMENT

De televisiejaren. Elke werkdag blikken bekende Nederlanders terug op vijftig jaar televisie. Vandaag 1977: Disco, Hartog wint TT Assen, Normaal, Soldaat van Oranje. Gasten zijn o.a. Willem Nijholt en Bennie Jolink. Ned.1, 17.58-18.30u.

De rijdende rechter. Mr. Frank Visser doet uitspraak in een conflict tussen een inwoner van Roermond en de beheerder van een parkeerterrein. Ned.3, 22.30-23.00u.

Hot weekend. Deel twee van een verslag over het Burning Man Festival in de woestijn van Nevada. V8, 22.55-23.25u.

De gouden koets. Automagazine met deze week een rij-impressie van de Peugot 607. Beelden van de Lamborghini Murciélago, die naar 100 km/u sprint in minder dan 4 seconden. En de nieuwe Color Edition van de Opel Agila. RTL5, 23.00-23.30u.

Dansblik: The linesman. Dansfilm op choreografie van Daniel O'Neill waarin een grensrechter verstrikt raakt in de voetbalwedstrijd. Ned.3, 23.50-00.00u.

PRAATPROGRAMMA

Aan tafel. Acteur-regisseur Jeroen Krabbé en de Britse schrijver-acteur Stephen Fry praten over hun nieuwe film The Discovery of Heaven naar het boek De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. VRT, 22.20-23.00u.

Barend & Van Dorp. Te gast zijn Peter Faber, die in de musical Peter Pan de rol van Captain Hook vertolkt, en Hans van Rooij, directeur van Smit Tak. Dit bedrijf is betrokken bij de berging van de Koersk. RTL4, 22.30-23.30u.

Pakhuis De Jong. Gasten zijn acteur Daan Schuurmans (Costa), uitvaartonderneemster Lies Oosterveld en schaatsters Barbara de Loor, Wieteke Cramer en Tonny de Jong. Muziek van Chitlin' Fooks. Ned. 3, 23.15-23.50u.

FILM

. White Men Can't Jump (Ron Shelton, 1992, VS). Regisseur van Bull Durham vertelt in zijn tweede speelfilm, ogenschijnlijk achteloos, over de verslaving aan sportbeoefening en drijft hilarisch de spot met raciale vooroordelen. Zwarte Wesley Snipes en blanke Woody Harrelson spelen basketbal en sluiten weddenschappen af op pleintjes in Los Angeles. V8, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

La dilettante (Pascal Thomas, 1998, Frankrijk). Komedie van veteraan Thomas, die ooit in ons land bekendheid genoot dankzij films als Le chaud lapin en Pleure pas la bouche pleine (beide uit 1974). Onbekommerde jongedame (Cathérine Fort) neemt leven, liefde en werk zoals het op haar afkomt. TV5, 22.15-24.00u.

Mad City (Constantin Costa-Gavras, 1997, VS). Zestiende film van de regisseur van Z en Missing wil zowel een satire als een thriller zijn over de invloed van de media op de publieke opinie. Uitgerangeerde televisie-verslaggever Dustin Hoffman werpt zich op als spreekbuis van John Travolta, een wanhopige huisvader die een schoolklas onder schot houdt. Zompige film werd bij ons direct naar de videotheek verwezen. ZDF, 22.15-24.00u., nagesynchroniseerd.

Il colosso di Rodi / The Colossus of Rhodes (Sergio Leone, 1961, Italië/Spanje). Scenarioschrijver Leone maakte door ziekte van de regisseur zijn debuut met quasi-historisch peplum-drama. Bij bezoek aan Rhodos raakt Athener betrokken bij opstand tegen dictator Xerxes. Deze bestookt rebellen met in beeld verstopte machinerie. Met Rory Calhoun en Lea Massari. ARD, 0.50-2.55u., nagesynchroniseerd.

Wenn mein Schätzchen auf die Pauke haut (Peter Weck, 1971, West-Duitsland). Schlagerfilm met Roy Black als rijkeluiszoon die zijn grote liefde tegenkomt. Morgen, ARD, 10.30-11.55u.

Eléna et les hommes (Jean Renoir, 1956, Frankrijk). Renoir beoogde `ongecompliceerde sensualiteit' van Ingrid Bergman te etaleren in operette-achtige film met politiek tintje. Verbannen en berooide Poolse prinses op zoek naar de ware in het Parijs van eind vorige eeuw. Morgen, TV5, 14.15-16.00u.

RADIO

De avonden. Na het uitzicht van programmamaker Klaas Vos in Amsterdam een muziekspecial over de chromatische gamelan, het instrument uit Indonesië. Daarna het vierde deel van een 20-delig muzikaal reisverslag van Skik-zanger/gitarist Daniel Lohues en Albert Haar door de staat Mississippi. Vandaag een wake bij Graceland. 747AM, 22.03-24.00u.

Madiwodo-VPRO. Reportage over de Hanze-steden. Vandaag de stad Visby, gelegen op het Zweedse Oostzee-eiland, Gotland. Visby was tussen 1200 en 1400 de belangrijkste stad van Noord Europa. Alle schepen van Duitsland naar Zweden en Rusland deden Visby aan. De stad heeft een prachtig behouden wal die in 1995 tot werelderfgoed van de Unesco werd verklaard. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.

Faros. Onder meer een gesprek met een Delftse hoogleraar nanotechnologie de technologie van het allerkleinste over zijn vak. Morgen, 747AM, 13.30-14.00u.