Rusland wantrouwt crash

De Russische regering neemt geen genoegen met de uitleg die Oekraïne heeft gegeven over het Russische verkeersvliegtuig dat vorige week, op weg van Israël naar Siberië in de Zwarte Zee stortte.

De regering in Kiev sluit uit dat het toestel van Sibir Airlines is neergeschoten met een Oekraïense luchtafweerraket die bij een militaire oefening uit de koers is geraakt. Afgelopen zaterdag zei president Koetsjma van Oekraïne dat ,,al onze specialisten, Oekraïeners en Russen, die mogelijkheden uitsluiten''. De doelen van de raketten die in het kader van de militaire oefening werden afgeschoten, bevonden zich volgens Koetsjma op een hoogte van minder dan één kilometer en op een afstand van 34 kilometer van het punt van hun lancering. ,,Hun traject was volstrekt verschillend van dat van het vliegtuig'', aldus de president. Het toestel, een Toepolev van Sibir Airlines, vloog vorige week donderdag op een hoogte van 11.000 meter toen het in de lucht ontplofte en in zee stortte. Het had 78 inzittenden aan boord, die allen omkwamen.

Rusland neemt met de ontkenningen van Oekraïne geen genoegen. Het voelt zich in zijn wantrouwen gesterkt door de vondst, op de plek waar het vliegtuig in zee stortte, van wrakstukken die niet tot het vliegtuig kunnen hebben behoord. Het zou daarbij kunnen gaan om onderdelen van de raket.