Rondje kerstversiering

Niemand wil een tweede cafébrand zoals in Volendam op z'n geweten hebben. Dus zijn de gemeenten aan het controleren geslagen. In Middelburg krijgen alle cafés voor Kerstmis bezoek van de brandweer. Die kijkt of er voldoende vluchtwegen zijn en of er geen onverstandige versieringen zijn aangebracht. Wie brandveilig is bevonden, krijgt tegen betaling van 500 gulden een gebruiksvergunning. Die is al jaren verplicht, maar werd in Middelburg net als in veel andere steden lang niet altijd afgegeven. Of nooit overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Of ze was gewoon zoek. Daar moet een einde aan komen.

Met de vluchtroutes en de versieringen zijn de twee belangrijkste punten wel genoemd. Er moeten twee uitgangen zijn. Als de vluchtroutes niet in orde zijn, moet het aantal bezoekers omlaag. Wat veel mensen niet weten is dat een naar buiten draaiende deur veel ellende kan voorkomen. Als er brand uitbreekt, kun je hooguit 25 man vertellen dat ze even naar achteren moeten omdat je een naar binnen draaiende deur aan het openen bent. Iemand met een naar buiten draaiende deur mag van de brandweer al gauw honderd bezoekers meer ontvangen.

Middelburg heeft relatief veel naar binnen draaiende deuren, omdat het een mooie oude stad is, waar de meeste cafés zijn gevestigd in monumentale panden. Die werden ooit gebruikt als winkel of woning, en hebben vrijwel nooit naar buiten draaiende deuren. Het is vaak kiezen tussen monumentale belangen of veiligheid in de Zeeuwse hoofdstad.

Neem de bovenzaal van café Bommel naast het stadhuis aan de Markt. In een klassieke ambiance kunnen groepen hier vergaderen of dineren. Sinds enkele maanden hangen aan de muur twee onopvallende kisten met daarin een opgerolde ijzeren trap. Die kan in geval van nood door een raam worden uitgeworpen. Je vraagt je af waarom er geen vluchttrap aan de buitenmuur is bevestigd, maar dat zou het monumentale karakter van het pand aantasten. Het conflict tussen cultuurhistorie en brandveiligheid is een onderschat probleem.

Gemeente en eetcafé steggelen nog over de toegangsdeur beneden. Een teer punt in de horeca. Een kastelein heeft meestal geen zin om die deur naar buiten te laten draaien. Hij zegt dat het zo'n vaart niet loopt, omdat hij de deur gewoon open laat. Maar dan roepen milieuambtenaren weer dat dat te veel herrie veroorzaakt. Om niet eindeloos heen en weer te blijven praten, suggereert de gemeente dan om een tochtruimte tussen café en openstaande deur te bouwen. De ramp in Volendam leidt tot meer tochtgaten in Nederland.

Blijft over de versiering. Er zijn cafébazen die zweren bij themafeesten. Wat doen ze? Ze laten bamboe parasollen impregneren en kopen slingers die volgens het etiket brandveilig zijn. Maar impregneren helpt niet altijd en of slingers brandveilig zijn, kun je volgens de brandweer het beste zelf vaststellen door de gebruikerstest: zelf een stukje ervan afscheuren en er een aansteker onder houden. Verder is het zaak om in ruimten met lage plafonds en veel gordijnen geen gekke dingen uit te halen, zoals een `hooifeest' organiseren en dan boos worden als de brandweer de hooibalen weghaalt. Brandpreventie is gewoon een kwestie van je gezonde verstand gebruiken, zeggen ze in Zeeland.

    • Arjen Schreuder