Polenta met shii-take

Afgelopen winter leerde ik van een Italiaanse molenaarsvrouw polenta koken in haar hoge, dubbelwandige, taps toelopende polentapan. Lekkere polenta moet 30-35 minuten koken - langer en met meer water dan ik tot nog toe altijd heb aangegeven, moet ik bekennen. In een polentapan kan de maïspap niet aanbranden al zal hij wel altijd enigszins aankoeken. Zet de pan na gebruik in de week en het dunne laagje onderin de pan laat zo los. Maïsmeel is bij natuurvoedings- en Marokkaanse en Turkse winkels te koop.

Bereiding: strooi het maïsmeel in 8 dl kokend en gezouten water en kook het, onder nu en dan omroeren, 30-35 minuten op laag vuur in gesloten pan gaar. Gebruik bij gebrek aan een polentapan een pan met gelaagde bodem of gebruik een `plaatje' onder de pan. Proef op zout. Zodra de polenta gaar is en op de gewenste dikte (voeg zonodig nog wat warm water toe), wordt hij in een platte schaal gedaan tot een hoogte van 2 cm.

Laat afkoelen en ten minste 6 uur uitharden alvorens in blokjes te snijden. Hak de knoflook fijn. Fruit de helft van de knoflook in 1 1/2 eetlepel hete olie lichtgeel, voeg tomaten plus sap toe, breng aan de kook en laat 5 minuten op halfhoog vuur doorkoken. Roer de tomaten tot een rulle saus, voeg zout en oregano toe en stoof op laag vuur verder tot de saus op dikte is. Bak de shii-take in 2 eetlepels hete olijfolie gedurende 3-4 minuten op halfhoog vuur.

Voeg op het laatst de resterende knoflook, zout, peper en peterselie toe. Roer de shii-take door de tomatensaus. Vet een ovenschaal dun met olijfolie in, doe polenta en Gruyère in de schaal en lepel de saus er overheen. Bestrooi met de parmigiano. Zet de schaal 30-35 minuten in een voorverwarmde oven (200 C).

    • Florine Boucher