Nederlandse ruiters in achterhoede van military

Andrew Nicholson uit Nieuw Zeeland won het afgelopen weekeinde de military in Boekelo. De Nederlandse ruiter Gerrit Naber eindeigde als veertiende en werd nationaal kampioen.

Het laatste internationale succes van een Nederlander in de militarysport dateert van 1932, tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles. Daar won Charles Pahud de Mortanges met zijn paard Marcroix zowel op het individuele nummer als met het team de gouden medaille. Veertigduizend toeschouwers waren er zaterdag in het zonovergoten Boekelo getuige van dat de Nederlanders nog steeds geen rol van betekenis spelen.

Zaterdag startten in Boekelo vier Nederlanders, maar het paard Clark Kent van Alice Naber-Lozeman had op zaterdagochtend een dik been waardoor het op stal moest blijven. Echtgenoot Gerrit Naber werd met Baxter Nederlands kampioen, hoewel hij in het internationale veld genoegen moest nemem met een veertiende plaats in de eindklassering. Slechts twee Nederlanders, Alice Lozeman en Hilly Duivenkate, mogen komend weekeinde in het Europees kampioenschap in Pau meerijden.

De andere twee Nederlandse deelnemers van zaterdag, Henk Jan Lozeman en Patrick Kuypers, eindigden in de staart van het klassement. Ze reden de cross in ieder geval uit. Eddie Stibbe, die tegenwoordig voor de Nederlandse Antillen rijdt, was met liefst drie paarden naar Boekelo gekomen. Na de dressuur ging hij aan de leiding met Prime Contender, maar na de steeple, een onderdeel van de uithoudingsproef op zaterdag, constateerde hij een onregelmatigheid in de beweging, waarop hij zijn paard naar de stal stuurde.

Stibbe kwam met zijn tweede paard ten val ,,omdat het in de watercombinatie zijn landinggestel niet uitdeed''. Daarop trok hij ook zijn derde paard maar terug. ,,Nu moet ik volgend jaar wel weer naar Boekelo komen want op deze wijze afscheid nemen van Boekelo wil niet'', zei de 52-jarige ruiter.

Winnaar werd de 41-jarige Andrew Nicholson uit Nieuw Zeeland. In september werd hij op de military in Burghley nog tweede. Daar won zijn landgenoot Blyth Tait, die voor aanvang van het afsluitende springen op zondag nog tweede stond. Drie balken gingen eraf, waardoor Tait, de olympisch kampioen van 1996, ver in het klassement terugviel. De Fransman Didier Willefert stond na de cross op de derde én de vierde plaats. Omdat hij foutloos bleef waar Tait faalde, klom Willefert met Blakring Mili op naar de tweede en met Escape Lane naar de derde plaats.

De Britse parcoursbouwster Sue Benson had een fraaie cross uitgezet, waarop slechts weinig ruiters serieus in de problemen kwamen. Toch moesten de ambulances in actie komen. De Australiër David Green en de Engelsman Graham Law kwamen met hun paard ten val en werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Law had een paar gekneusde ribben en Green kon na onderzoek gewoon met zijn andere paard van start gaan in de cross country. Maar Green was de eetlust vergaan. Hij annuleerde vanuit het Medisch Centrum Twente in het militaryrestaurant de gereserveerde tafel.