Laurus krijgt 330 miljoen gulden krediet van banken

Supermarktconcern Laurus heeft gisteren van haar drie huisbanken een noodkrediet gekregen van 330 miljoen gulden.

Daarnaast zijn ABN Amro, ING en Rabobank bereid om later eventueel maximaal 220 miljoen gulden extra te lenen aan Laurus.

Dat heeft Laurus gisteravond bekendgemaakt. Het noodkrediet is volgens het bedrijf nodig om ,,de continuïteit van de onderneming in Nederland, België en Spanje te waarborgen''. Het concern lijdt dit jaar grote verliezen bij haar winkels in Spanje en door de problemen rond Konmar.

Een deel van het nieuwe bankkrediet heeft interim-directeur Jan Konings nodig om opnieuw te investeren in de winkelketens Super de Boer en Edah, aldus een woordvoerder van Laurus. De aandacht voor die supermarkten was de laatste tijd verslapt, omdat de winkels toch op termijn zouden worden omgebouwd tot een Konmar. Die operatie werd vorige maand na het aantreden van een nieuwe directeur opgeschort.

Het krediet betreft een achtergestelde lening, waardoor de drie banken bij een eventuele ondergang van het supermarktbedrijf hun geld pas terugzien als de andere crediteuren zijn betaald. De achtergestelde lening kan na een halfjaar worden omgezet in een converteerbare lening, die de banken over drie jaar weer kunnen omzetten in aandelen Laurus.

Laurus denkt dat het niet zal komen tot deze conversie in aandelen en verwacht dat het de lening gewoon aflost. Het concern betaalde al een hoge rente op uitstaande leningen. Een woordvoerder van de onderneming weigerde vanochtend mee te delen waarom de drie banken, ondanks de hoge schuldenlast van Laurus, toch hebben besloten de kredietkraan opnieuw open te draaien.

Laurus wil ook niet zeggen welke aanvullende waarborgen de drie banken hebben gevraagd in ruil voor het krediet van 330 miljoen gulden en de toezegging om eventueel maximaal 220 miljoen gulden extra te lenen aan het supermarktbedrijf.

Konings werkt aan een `herstelplan' voor Laurus, maar het is onbekend wanneer de nieuwe topman van Laurus dit presenteert. Op 25 oktober staat een buitengewone aandeelhoudersvergadering op de agenda, waar aandeelhouders hun goedkeuring kunnen geven aan de benoeming van Konings. Mogelijk wordt dan meer bekend over zijn toekomstplannen.