`Laat Amerika hiermee stoppen'

Weinig inwoners van de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben de afgelopen nacht kunnen slapen, zo bleek bij het aanbreken van de dag na de eerste Amerikaanse en Britse luchtaanvallen. ,,We waren doodsbenauwd'', zei een kruier vanochtend op een groentenmarkt in het centrum van de stad. ,,Het was de ergste nacht sinds jaren. Mijn kinderen zijn nog niet hersteld van het trauma dat ze vannacht hebben opgelopen.''

Duizenden inwoners van Kabul zijn inmiddels op de vlucht geslagen, na de eerste golf van geallieerde aanvallen op stellingen in en rondom de stad. Vooral kinderen en ouderen werden vanochtend op bussen en vrachtwagens gezet richting Pakistan, een urenlange rit naar de grens over een grotendeels verwoeste weg. Anderen vertrokken op zwaar bepakte ezels, naar familie in buitenwijken van de stad of op het platteland.

,,Mijn God, wat gebeurt er met dit land'', zei Mohammed Jalil, die in het noordwesten van de stad woont. Hij zorgt voor een grote familie, onder wie zijn schoonzusje, die weduwe werd na de invasie van de Sovjet-Unie in 1979. ,,Nu zijn we bang voor nieuwe slachtoffers, deze keer door Amerikaanse raketten.''

De inwoners van Kabul zijn wel wat gewend als het gaat om luchtaanvallen. Sinds de inval van de Sovjet-legers en de burgeroorlogen na hun vertrek heeft Kabul jarenlang, met grote regelmaat, onder vuur gelegen. Toch was afgelopen nacht voor velen een van de moeilijkste, gelet op de kracht van de inslagen. De aanvallen begonnen rond negen uur plaatselijke tijd, vlak voordat de avondklok ingaat. Mede daardoor waren er maar weinig mensen op straat. Desondanks kwam de eerste golf als een donderslag bij heldere hemel. Ongeveer een half uur lang weerklonk het afweergeschut van de Talibaan-milities in de stad. ,,Dit moet snel ophouden'', zei een winkelier in Kabul vanochtend. ,,Zeg de Amerikanen dat ze stoppen.'' Een strijder van de Talibaan vertelde dat hij gewond was geraakt bij een aanval op stellingen in het oosten van Kabul. ,,Ik ben vier van mijn vrienden kwijtgeraakt.''

Bij verschillende moskeeën werd vanochtend opgeroepen tot een jihad, een heilige oorlog, tegen de Verenigde Staten. Een biddende geestelijke vroeg zich af waarom Afghanistan er alleen voor staat. ,,De leiders van de islamitische landen zijn vergeten dat ze de plicht hebben andere moslims te helpen'', zei hij.