Internationaal

AMSTERDAM

In Amsterdam daalde de AEX-index met 2 procent tot 448 punten. Van de 25 hoofdfondsen stonden er slechts drie op winst: Heineken, producent van chipmachines ASML en handelshuis Hagemeyer. Grootste verliezers vanochtend waren de financiële waarden: ABN Amro min 3,2 procent, Aegon min 3,4 procent en ING min 4,4 procent. Beleggers voorzien zware tijden voor banken en verzekeraars. President van de Europese Centrale Bank Duisenberg leek dit weekeinde terughoudend te zijn in het verlagen van de rente. Een verlaging is meestal goed nieuws voor banken, omdat er dan meer geleend wordt. Koninklijke Olie verloor ongeveer evenveel als de AEX-index: ruim 2 procent, terwijl de prijs van een vat olie aan waarde won.

LONDEN

De vergeldingsaanvallen zetten alle grote internationale beurzen vanochtend op verlies. De Britse FTSE-index daalde met 1,2 procent tot 4.974 punten. Deze beursgraadmeter kwam vorige week weer op het niveau terecht van vóór de aanslagen op 11 september, maar nu hebben de militaire acties opnieuw voor onzekerheid in de markt gezorgd. De somberheid onder beleggers werd verder aangewakkerd door de slechte financiële situatie van spoorbedrijf Railtrack. De handel in het aandeel is vanochtend direct stilgelegd. De negatieve sentimenten over de transportsector werden afgewenteld op vervoerders Stagecoach, FirstGroup en Go Ahead. Luchtvaartmaatschappij British Airways kreeg, net als in de voorgaande weken, ook vanochtend weer fikse klappen: het aandeel moest ruim 5 procent inleveren.

FRANKFURT

Ook in Duitsland was het en slechte ochtend voor luchtvaartfondsen. Lufthansa verloor ruim 3 procent in reactie op de vrees onder beleggers dat aanvallen van de VS en Groot-Brittannië de luchtvaartsector weinig goeds zullen doen. De vrees voor teruglopende reizigersaantallen en eventuele terroristische vergeldingsacties wakkerden sombere sentimenten bij beleggers aan. Ook verzekeraars kregen door dat laatste klappen. Allianz verloor bijna 3 procent en herverzekeraar Münchener Rück raakte 2,3 procent van de beurswaarde kwijt. Ook technologiefondsen zoals Infineon, Epcos en Siemens verloren hoogte op de beurs. De DAX verloor 1,6 procent tot 4.415 punten.

PARIJS

Net als in Londen en Frankfurt, leden ook in Parijs de luchtvaartsector en de financiële waarden verlies. Ook de reisbranche lijdt op de Parijse beurs nog steeds onder de sterk gewijzigde economische omstandigheden na de aanslagen van 11 september en de vergeldingsaanvallen die gisteren begonnen. Bij de verzekeraars waren Assurances Generales en Axa de grootste verliezers. Hotelketen Accor stond ook in de min, de CAC liep met 1,8 procent terug tot 4.091 punten.