Honderdste Palestijnse zelfmoordaanslag gepleegd

Drie Palestijnen en een Israëlische burger zijn het afgelopen weekeinde gedood bij aanhoudend geweld ondanks het formeel van kracht blijven van het Israëlisch-Palestijnse bestand.

Gisteren werd bij de honderdste Palestijnse zelfmoordaanslag in de nabijheid van een kibbuts in Israël in de Shean-vallei een Israëlische burger gedood.

Volgens de krant Ha'aretz van vandaag waren 66 van de Palestijnse zelfmoordenaars lid van Hamas en kwamen 34 uit de rangen van de Islamitische Jihad. Uit deze gegevens blijkt ook dat 23 zelfmoordenaars de lagere school doorliepen, 31 een middelbare school voltooiden terwijl 46 hoger onderwijs genoten.

Het Israëlische leger verhinderde gisteren protest van de Vrede-Nu beweging tegen de stichting van nieuwe Israëlische vestigingspunten in bezet gebied, die de potentie hebben tot nieuwe nederzettingen uit te groeien. Het Israëlische vredesblok Gush Shalom omschreef gisteren deze daad als een ,,ernstige provocatie'' en schending van het internationale recht. De regering Sharon laat ondanks de gecompliceerde internationale situatie rond Afghanistan de stichting van de nieuwe vestigingspunten in bezet gebied oogluikend toe.

Washington heeft Israël laten weten een punt te hebben gezet achter het incident met premier Sharon over diens uitspraak dat de VS bereid zijn Israëls belangen te offeren zoals Engeland in 1938 in München Tsjechoslowakije voor schijnvrede aan Adolf Hitler verkwanselde.

De Amerikanen gooiden zand over dit incident nadat Sharon onder zware Amerikaanse druk zijn verontschuldigingen had aangeboden en het leiderschap van de Amerikaanse president in de strijd tegen het internationale terrorisme geprezen. Volgens radio Israël werd Sharon gisteren vijftig minuten voor het begin van de Amerikaanse aanval op Afghanistan er persoonlijk door president Bush van op de hoogte gesteld. Israëls leiders houden het erop dat de joodse staat voorlopig buiten het geweld blijft tenzij Irak wordt aangevallen.

Het Palestijnse zelfbestuur heeft acht activisten van Hamas en de Islamitische Jihad gearresteerd. De VS en Israël hebben zware druk op de Palestijnse leider Arafat uitgeoefend deze groepen tot de orde te roepen.