Groene stroom verschillend geprijsd

De markt voor groene stroom is sinds 1 juli vrij. De consument kan niet alleen zelf bepalen of hij duurzaam opgewekte stroom koopt, hij kan ook kiezen van wie hij die afneemt. Maar de elektriciteitsrekening voor deze stroom kan enorm verschillen, zowel per regio als per energiebedrijf.

De liberalisering heeft de duurzame energiesector een flinke impuls gegeven. Ruim 550.000 huishoudens zijn overgestapt op groene stroom bij de eigen, traditionele leverancier. De prijs is daar duidelijk. Essent levert groene stroom voor dezelfde prijs als grijze elektriciteit, bij Eneco komt er een halve cent per kilowattuur bij, bij Remu 1 cent per verbruikt uur en bij Nuon is de rekening per maand gemiddeld 3,50 gulden hoger.

Maar 50.000 consumenten hebben 1 juli aangegrepen om niet alleen van stroomsoort, maar ook van leverancier te veranderen. De redenen voor een overstap kunnen verschillen. De consument kan ontevreden zijn met de verleende service, of men denkt goedkoper uit te zijn bij de nieuwe leverancier. Maar dit is niet altijd het geval. Er zijn inmiddels verschillende websites waar kan worden uitgerekend welk bedrijf in welke regio het voordeligst is. Naast Energiewereld.nl zijn dat `greenprices.nl' en `groene-energieprijzen.nl'.

Een voorbeeld. Een huishouden in Amsterdam met een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuur en een enkele elektriciteitsmeter wil af van leverancier Nuon. Bij Nuon wordt voor grijze stroom 1.362 gulden per jaar betaald en voor groene stroom 1.417 gulden (+55 gulden). Essent vraagt hetzelfde, als men overstapt naar Remu is de stroom opeens 125 gulden per jaar duurder en als de Amsterdammer de duurzame stroom van het Rotterdamse Eneco wil ontvangen dan moet er 177 gulden per jaar extra worden betaald. De nieuwe leverancier Energie Concurrent is 35 gulden goedkoper dan Nuons grijze stroom.

In Remu-stad Utrecht is hetzelfde huishouden voor grijze stroom 1.397 gulden kwijt en voor duurzame elektriciteit 1.432 gulden (+35 gulden). Als men overstapt naar Essent wordt er, zoals overal in Nederland, hetzelfde betaald als bij de lokale leverancier. Bij Nuon valt de rekening 130 gulden duurder uit en bij Eneco 122 gulden. Energie Concurrent is weer 35 gulden goedkoper dan het tarief van de eigen leverancier voor grijze stroom. Ook Echte energie, een nieuw bedrijf dat ook is gespecialiseerd in groene stroom, komt vaak goedkoper uit de bus dan sommige traditionele bedrijven.

De berekening gaat uit van een enkele meter voor stroom, dus geen verschil met dag- en nachtprijzen. Eneco bijvoorbeeld heeft in zijn regio veel dubbele meters staan die met een goedkoper nachttarief werken. Om de verwarring nog groter te maken veranderen de prijsverschillen per website en per kilowatt dat de consument verbruikt.

De grote prijsverschillen ontstaan vooral door de diverse transportkosten en de leveringskosten. Deze verschillen per regio en netbeheerder en kunnen elk kwartaal veranderen. De tarieven die de netbeheerders, de eigenaren van de stroomkabels in de grond, mogen rekenen worden opgesteld door de DTe, de toezichthouder op de energiesector.

De transporttarieven moeten wel in elke regio hetzelfde zijn voor de actieve spelers in het gebied. Nuons leveringsbedrijf bijvoorbeeld betaalt in het traditionele Nuon-gebied hetzelfde voor het transport van stroom als Essent of Eneco, als deze tenminste klanten bedienen in de Nuon-regio.

Het enige bedrijf dat zegt altijd goedkoper te zijn dan de concurrenten is het relatief jonge bedrijf Energie Concurrent. Het zegt tussen de 35 en 155 gulden per jaar goedkoper te leveren omdat zij stroom altijd aanbieden voor 1 cent per kilowattuur beneden de prijs van de grijze stroom van de traditionele leverancier. ,,Bij een gebruik van 3.500 kwh per jaar is dat zo'n 70 gulden in vergelijking met (groene stroom van) Eneco, met Nuon kan het oplopen tot 155 gulden per jaar'', zegt directeur John Appeldoorn van Energie Concurrent. Het bedrijf, dat begin 2000 werd opgericht, kan zo goedkoop leveren door lage organisatiekosten en gunstige inkoopcontracten.

Energie Concurrent heeft nu 6.000 klanten, veel minder dan de traditionele bedrijven, die er honderdduizenden tellen. De meeste klanten van Energie Concurrent komen uit Noord-Holland en zijn, aldus Appeldoorn, overgekomen van Nuon.

Naast mogelijke ontevredenheid met Nuon speelt daar ook de actie met Greenpeace mee. De milieuorganisatie, die haar hoofdkantoor heeft in Amsterdam, biedt bezoekers aan haar website de mogelijkheid om op groene stroom van Echte Energie over te schakelen. Het bedrijf is populair omdat het, behalve goedkoop, ook zegt 100 procent groen te zijn. Dus wel stroom uit biomassa, maar dan alleen uit de verbranding van groenafval of schone houtsnippers en niet uit bijvoorbeeld havenslib, aldus Appeldoorn. Op de websites kan men ook zien welk bedrijf welke soort duurzame energie levert.

    • Heleen de Graaf