Glaxo geeft gratis licentie aids-medicijnen aan Zuid-Afrikaanse Aspen

Het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline heeft een gratis licentie gegeven aan het Zuid-Afrikaanse bedrijf Aspen Pharmacare voor de productie van drie aidsmedicijnen. Daarmee krijgt Zuid-Afrika de mogelijkheid om de medicijnen goedkoper te leveren dan tot nog toe mogelijk was.

Volgens de overeenkomst mag Aspen Pharmacare de medicijnen AZT, 3TC en Combivir (combinatie van AZT en 3TC) gaan produceren. Het bedrijf mag de medicijnen alleen verkopen aan de Zuid-Afrikaanse publieke sector, zoals overheid, non-profit-organisaties en liefdadigheidsinstellingen. GlaxoSmithKline houdt het alleenrecht voor de private markt. Ook moet Aspen Pharmacare, de grootste producent van generieke geneesmiddelen in Zuid-Afrika, 30 procent van de omzet afstaan aan non-profit organisaties die voorlichting geven over aids en de infrastructuur voor de verspreiding van geneesmiddelen verbeteren.

GlaxoSmithKline is de eerste farmaceutische multinational die een dergelijke overeenkomst opstelt. De farmaceutische industrie ligt sinds een aantal jaren onder vuur vanwege de hoge prijzen die ze aan ontwikkelingslanden vragen voor aidsmedicijnen. Begin dit jaar hebben een aantal farmaceuten daarom besloten om de prijzen voor een aantal aidsmedicijnen met zo'n 90 procent te verlagen. Ondanks dat blijft een behandeling per persoon per dag zo'n vier gulden kosten.