FARC in Colombia schort ontvoeringen op

De Colombiaanse guerrillabeweging FARC heeft aangekondigd dat zij de ontvoeringen van burgers opschort. Zij heeft de regering toegezegd ,,met onmiddellijke ingang'' de mogelijkheid te bestuderen van een wapenstilstand.

De aankondiging van FARC houdt in dat het zogenoemde vredesproces in Colombia doorgaat en dat de groepering de controle blijft houden over een gedemilitariseerd gebied dat haar in 1998 werd toegewezen om vredesbesprekingen mogelijk te maken.

Het aanbod voor een wapenstilstand door de FARC kwam kort voordat de termijn verstreek die president Pastrana had gesteld om een besluit te nemen over de vraag of de FARC het gedemilitariseerde gebied in het zuiden van Colombia mag blijven controleren. Een meerderheid van de Colombianen is tegen het behoud van de zone, omdat de vredesbesprekingen met de guerrillabeweging tot dusver nagenoeg niets hebben opgeleverd. Herovering van het gebied door het Colombiaanse leger zou echter vrijwel zeker een bloedige strijd worden.

De FARC scheepten Colombia op met het hoogste aantal ontvoeringen ter wereld. Het afgelopen jaar verdwenen dagelijks gemiddeld tien mensen. Mede daardoor ontmoette Pastrana's `vredesproces' steeds meer kritiek.

Vorige week verklaarde Pastrana dat hij het overleg met de linkse rebellen ,,grondig wil herzien''. Hij deed zijn uitspraak nadat de door de rebellen ontvoerde vrouw van de openbare aanklager van Colombia bleek te zijn vermoord.