Eenhoorn viert vertrek bij Neptunus met titel

Amper tien minuten na zijn derde achtereenvolgende landskampioenschap met Neptunus probeerde de vertrekkende succescoach Robert Eenhoorn zijn inbreng in het succes van de Rotterdamse honkbalclub te relativeren. ,,Een Amerikaanse coach zei ooit tegen mij: `Robert, toen jij er nog niet was werd er gehonkbald en als je er straks niet meer bent, honkballen ze nog steeds.' En zo is het'', sprak Eenhoorn zaterdag koeltjes op het veld van HCAW.

Eenhoorn mocht zijn vertrek als clubcoach dan misschien met een Amerikaanse wijsheid proberen te bagatelliseren, feit is dat de Rotterdamse club onder leiding van de voormalige Yankee de afgelopen jaren alles won wat er te winnen viel. Wie Europa-Cupwinnaar en Nederlands kampioen Neptunus ook als zijn opvolger aanwijst, vrijwel iedereen zal minder zijn dan de 33-jarige bondscoach.

Eenhoorn had de beslissing om zijn baan als coach van Neptunus niet langer te combineren met die van de nationale ploeg zelf al in augustus genomen. Na het gewonnen EK in Bonn kwam hij tot de conclusie dat het beter was om in de aanloop naar de Spelen van 2004 zich volledig te richten op de nationale ploeg. Het komende seizoen staan de Haarlemse Honkbalweek en de Intercontinental Cup op het programma. Naast zijn verrichtingen als bondscoach blijft Eenhoorn ook betrokken bij de Rotterdamse honkbalschool. ,,Het Nederlandse honkbal is belangrijker dan één club'', vindt hij.

Het liefste had de voormalige korte stop zijn terugtreden als coach van Neptunus bekendgemaakt op het moment dat de Holland Series achter de rug waren. Maar om het geruchtencircuit voor te zijn, lichtte hij vorige week dinsdag persoonlijk zijn verbaasde selectie in. Zaterdag kreeg Eenhoorn in de vierde wedstrijd van de best of five om het Nederlands kampioenschap een passend afscheid. Een zeer geconcentreerd spelend Neptunus won onder leiding van de uitstekend werpende Erik Remmerswaal met 2-0 van HCAW. Hossend en dansend vierden de Rotterdammers op het terrein van de aartsrivaal de 3-1 zege in de Holland Series. Eenhoorn kreeg liters champagne over zich heen gegoten. Op het natte gezicht van de immer streng kijkende coach brak eindelijk een glimlach door. Eenhoorn: ,,Het laatste kampioenschap is altijd het mooiste. Ik ga dit wel missen.''

Even verderop stond de trotse werper Remmerswaal met een volle fles champagne onder zijn broekriem. Vorige week was hij er met een off-day voor een groot deel schuldig aan dat de landstitel niet in het eigen, Rotterdamse stadion kon worden gevierd. Na een 5-1 achterstand was Remmerswaal door Eenhoorn van de heuvel gehaald. Na twee monsterzeges (13-0 en 13-3) eindigde de wedstrijd voor eigen publiek uiteindelijk in een verrassende 8-3 nederlaag.

Vrijwel niemand – en zeker Remmerswaal zelf niet – had erop gerekend dat Eenhoorn in de vierde wedstrijd opnieuw een beroep zou doen op de 32-jarige werper. Maar in de loop van de week werd duidelijk dat Tom Becker af moest haken met de bof, waardoor Neptunus' beste werper Rob Cordemans als troef achter de hand werd gehouden voor een eventuele beslissende vijfde wedstrijd.

Remmerswaal stelde dit keer niet teleur. Keer op keer gooide hij de ballen met uiterste precisie naar catcher Maikel Benner. Negen keer moest een speler van HCAW met drie slag terug naar de dug-out.

Daar stond tegenover dat international Dirk van 't Klooster direct in de eerste inning Neptunus met een homerun op een 1-0 voorsprong bracht. De eveneens sterk werpende Patrick de Lange van HCAW kon in de zesde inning niet voorkomen dat Neptunus via een run van Melfried Comenencia uitliep naar 2-0.

In de negende inning verrichtte Eenhoorn zijn laatste daad als coach van Neptunus. Na de tweede uit van HCAW liep hij op Remmerswaal af. HCAW'er Jurjan Koenen liep ondertussen onder luid gejuich van de honderden Bussumse supporters naar het slagperk met de opdracht om zijn ploeg in de race te houden. ,,Dit is jouw serie, dit is jouw wedstrijd en dit is jouw man'', fluisterde Eenhoorn in het oor van Remmerswaal. En Koenen werd de man van Remmerswaal. Het zevende landskampioenschap in de geschiedenis van Neptunus was binnen.

Eenhoorn deelde dit weekeinde samen met zijn ploeg in de feestvreugde. Nog één keer kwam hij zaterdagavond als de winnende coach van Neptunus het clubgebouw in Rotterdam binnen. Hij verliet het gebouw weer als bondscoach.

Aan het einde van het seizoen gunt hij noch de internationals van Neptunus, noch zichzelf een week vrij. Vanaf vandaag telt voor Eenhoorn slechts het Nederlands team. Komende week maakt hij de selectie bekend waarmee hij op 27 oktober vertrekt naar Taiwan voor het WK honkbal. Met de Olympische Spelen de enige titelstrijd die hij als coach nog niet won.

    • Koen Greven