Dekker stelt feestcomité in Tours teleur

In de najaarsklassieker Parijs-Tours had Erik Dekker gisteren de wereldbeker kunnen veiligstellen, maar hij slaagde niet in zijn opzet. Intussen stal Richard Virenque de show.

In hotel l'Univers, vlakbij de finish in Tours, stond de champagne gisteren in royale hoeveelheden klaar. De ploeg van Rabobank had er ernstig rekening mee gehouden dat Erik Dekker de strijd om de wereldbeker in de voorlaatste wereldbekerwedstrijd van het wielerseizoen, Parijs-Tours, definitief in zijn voordeel zou beslissen.

Vips als staatssecretaris Vliegenthart (sport) en Rabobank-topman Smits waren afgereisd om in de ingecalculeerde feestvreugde mee te delen, maar de champagneflessen hoefden niet ontkurkt te worden. Ook de reusachtige afbeelding van Dekker die de hotelgevel sierde, was een beetje misplaatst. Zijn twee concurrenten voor de eindzege, Erik Zabel en Romans Vainsteins, verkleinden zelfs hun achterstand op Dekker en hebben nog een kansje de wereldbeker te winnen. Dekker is vol vertrouwen: hij is ervan overtuigd dat die hoofdprijs hem over twee weken in de Ronde van Lombardije niet meer kan ontgaan.

,,Ken je dat spreekwoord van de huid en de beer'', vroeg Dekker na de wedstrijd. Geen moment had hij zich te vroeg rijk gerekend. Voor hem had Parijs-Tours de afloop zoals hij zich die had voorgesteld. ,,Dit was het meest voor de hand liggende scenario, dat ik met Zabel en Vainsteins naar de meet zou rijden.'' En zoals verwacht bleven de Duitser (derde) en de Let (zesde), beiden betere sprinters, de Nederlander (dertiende) voor. Toch was hij niet ontevreden. ,,Als je met zo'n uitgangspositie naar Lombardije gaat, mag je niet klagen.''

's Ochtends, voor de start in Saint-Arnoult-en-Yvelines ten zuiden van Parijs, had Dekker nog gezegd dat hij het liefst pas in de Ronde van Lombardije de wereldbeker veilig zou stellen. Geheel naar zijn wens zal de ontknoping in Bergamo plaatsvinden, in de laatste wereldbekerwedstrijd van het jaar.

Met Richard Virenque kende Parijs-Tours een verrassende winnaar. Al na twaalf kilometer was de Fransman aan een ultralang avontuur begonnen, met landgenoot Jacky Durand, een man die verslaafd is aan langdurige ontsnappingen en op soortgelijke wijze in 1997 Parijs-Tours won. Gisteren werd Durand met Tours in zicht door het peloton opgeslokt, kort nadat Virenque in het voorlaatste beklimminkje was gedemarreerd. Toen Virenque voor de finish zijn rechterarm omhoog stak, na 244 kilometer bij harde tegenwind op kop te hebben gefietst, bedroeg het verschil met het aanstormende peloton welgeteld twee seconden.

Zaterdag, een dag voor de wedstrijd, was Virenques ploegmanager Patrick Lefevere vol lof over de verrichtingen van de renner die hij kort voor de Tour de France had gecontracteerd. Aan publiciteit had de Fransman in dienst van Domo-Farm Frites al het twintigvoudige opgebracht van het bedrag dat de hoofdsponsor in hem had geïnvesteerd, jubelde Lefevere. Met plezier zag Lefevere de afgelopen maanden ook hoe Virenque zijn eigen public relations onderhield. Posters en foto's met handtekeningen nam de renner zelf mee naar koersen, waar dat normaal gesproken het werk is van de pr-mensen van een ploeg.

Bijna een jaar geleden bekende de Franse publiekslieveling tijdens het Festina-proces in Lille dat hij het bloeddopingmiddel EPO had gebruikt. Vanaf de Festina-affaire in de Tour de France van 1998 tot dat moment had hij ontkend. Alsnog werd hij geschorst en medio augustus dit jaar werd die schorsing opgeheven. In juli had Domo hem ingelijfd, voor een schijntje. Een kwestie van vraag en aanbod: ploegen stonden niet in de rij om de fietsende leugenaar in te lijven. Lefevere deed dat wel. Commercieel en sportief een briljante zet. ,,In de Ronde van Spanje heeft hij van de ploeg een ploeg gemaakt'', zei Lefevere gisteren over de bijdrage van de Fransman aan de teamgeest bij Domo.

Morgen heeft de manager een bespreking met beide sponsors, onder meer over de verlenging van het contract van Virenque. ,,Ik hoop dat het gezonde verstand bij hen zegeviert'', zei Lefevere, die beseft dat de sombere economische vooruitzichten, mede naar aanleiding van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, ook hun weerslag zullen hebben op wielersponsors. Virenque verdient momenteel het salaris van een neo-prof. Bij de Italiaanse ploeg Alessio kon hij het negenvoudige verdienen, wist Lefevere. ,,Maar hij heeft voor ons gekozen.'' Virenque riep onderweg naar Lefevere: ,,Twijfel je nu nog of je me gaat houden?'' Op dat moment zei de Belg tegen zijn ploegleider Redant: ,,Geef me een papiertje! Dan laat ik hem hier tekenen.''

De ploeg van Domo behaalde in het eerste jaar van zijn bestaan tot gisteren slechts één aansprekende zege: die van de Nederlander Servais Knaven in Parijs-Roubaix, in april. In de Tour de France was de sterrenploeg van Lefevere, met onder meer wereldkampioen Vainsteins in de gelederen, vrijwel onzichtbaar. ,,Dit maakt ons falen in de Tour goed'', oordeelde Lefevere in Tours.

De 31-jarige Virenque is ,,hypergemotiveerd voor Lissabon''. Hij keek daarmee vooruit naar het wereldkampioenschap van volgende week zondag in de Portugese hoofdstad. Ook zijn leeftijdgenoot Dekker had naar eigen zeggen ,,de knop al omgezet''. De Nederlander wordt ook tot de kanshebbers gerekend voor de wereldtitel. Vandaag hebben de weersvoorspellingen voor Lissabon zijn aandacht. Het grootste deel van de Nederlandse WK-ploeg vliegt vrijdag naar het zuiden. Als het warm wordt op het Iberisch schiereiland, vertrekt Nederlands meest succesvolle renner van de laatste jaren morgen al naar Portugal. Om alvast aan de warmte te wennen. Erik Dekker wil niets aan het toeval overlaten.

    • Ward op den Brouw