Dansen in een gelaagde stad

De stad van de toekomst volgens architect Winy Maas van bureau MVRDV – bekend van het VPRO-gebouw en het paviljoen voor de Expo in Duitsland – is als een lasagnarecept: de stad wordt tot vijfhonderd meter hoogte in lagen opgebouwd waarin bijvoorbeeld ook de landbouw, de bossen en de waterhuishouding opgenomen worden. Choreograaf Ed Wubbe van het Scapino Ballet raakte geïntrigeerd door de planologische ideeën van Maas en nodigde hem en het computergrafiekduo Wieland en Gouwens uit om in een gezamenlijk experiment de nieuwe stad te visualiseren op een podium. Het resulteerde in de bijzondere voorstelling Manyfacts, life in the 3D City.

De computergraphics van de stad nemen de hele achterwand en zijwanden in beslag en zuigen je op soms duizelingwekkende wijze de virtuele stad in: alle constructies en structuren van gebouwen, bossen of bassins worden geprojecteerd, gekanteld, vergoot of verkleind. Bij alle computerbombast moet je als choreograaf en danser van goeden huize komen om je staande te houden op het podium.

Ed Wubbe, doorgaans toch de man van de moderne lyriek, creëerde met Manyfacts een ingenieus `Gesamtkunstwerk' waarin de dans het menselijk leven in de metropool vertegenwoordigt en de dans z'n mannetje blijft staan. Er lijkt geen leven weggelegd voor een individu in 3D City en dus laat Wubbe de grote massa dansers (25) in telkens wisselende samenstelling opkomen en afgaan. Gelaagd als de stad golft hij zijn bewegingen door de ruimte, strak en helder. Soms bewegen de prachtige dansers in het donker en versmelten ze met de bewegingen op het doek, dan weer worden ze scherp uitgelicht om de 'film' naar de achtergrond te dwingen.

Toch marginaliseert Wubbe de mens niet, integendeel want waar bij alle spektakel een eenzame danser op de toneelvloer zit en slechts een onderbeen strekt, legt het visuele `geweld' het af en wordt de stad humaan. Niet dat Manyfacts je op een zielsdiep niveau raakt, maar Wubbe nodigt met dit dansproject een toeschouwer uit te filosoferen en discussiëren over kunst en stad, dans en architectuur en vooral (maatschappelijke) ruimte. Zelden werden er na afloop van een dansvoorstelling zulke levendige inhoudelijke gesprekken gevoerd.

Scapino Ballet: Manyfacts. Choreografie: Ed Wubbe. Concept 3D City: Winy Maas (MVRDV Architecten). Gezien 5/10 Rotterdamse schouwburg. Aldaar t/m 12/1. Inl: (010) 411 8110 of www.scapinoballet.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen