Crash Milaan kost zeker 114 levens

Ten minste honderdveertien mensen zijn vanmorgen om het leven gekomen bij een botsing op de luchthaven Linate in Milaan tussen een toestel van de Scandinavische maatschappij SAS en een klein particulier vliegtuig uit Duitsland.

Na de botsing ramde het SAS-toestel een hangar voor de afhandeling van bagage. Beide toestellen vlogen in brand. Het was aan het eind van de ochtend nog onduidelijk of in de hangar, waar doorgaans tussen de twintig en vijfentwintig mensen werken, ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. In de hangar raakten in elk geval twee medewerkers gewond.

Aan het begin van de middag was het bergings- en reddingswerk nog in volle gang. Toen waren de stoffelijke overschotten van ten minste zestig mensen geborgen. Daaronder zijn in elk geval de vier inzittenden van het uit Duitsland afkomstige particuliere vliegtuigje dat zich in de baan van het SAS-toestel bevond.

Het ongeluk gebeurde rond 8.15 uur in dichte mist. Het toestel van het type MD-80, vlucht SK 686, zou met 104 passagiers en zes bemanningsleden naar Kopenhagen vliegen en stond op het punt op te stijgen.

Om het vliegtuigje te ontwijken moest de piloot een bijzondere manoeuvre maken. Daarbij raakten beide toestellen elkaar vermoedelijk. Het particuliere vliegtuigje, een Cessna, had vier inzittenden. Zij zijn allen omgekomen.

De directie van de luchthaven heeft het ongeluk bevestigd, maar kon rond het middaguur nog geen mededelingen doen over het aantal slachtoffers en de oorzaak van het ongeluk. ,,Er is veel verwarring'', aldus de woordvoerder van Linate.

De brandweer zei dat er ,,meer dan honderd doden''waren gevallen. Het Italiaanse persbureau ANSA bracht dezelfde melding, bevestigd door een anonieme medewerker van Linate.

Aan boord van het SAS-vliegtuig waren 48 Italianen en 56 buitenlanders onder wie tussen de twaalf en vijftien Denen. De Italiaanse autoriteiten sluiten uit dat het ongeluk een terroristische aanslag is.

Luchtvaartmaatschappij KLM had voor vanmorgen een vlucht gepland staan naar de Italiaanse luchthaven. Omdat dat toestel al aan het vertrekken was, was die vlucht niet tegen te houden. Het toestel is uitgeweken naar de luchthaven Malpensa vlakbij Milaan.