China denkt aan voetbal

Voetbal, daarmee openen de meeste Chinese kranten vandaag. Amerika en Afghanistan zijn ver weg. Het nieuws dat de Verenigde Staten de aanval op Afghanistan nu werkelijk hebben ingezet lijkt de Chinese bevolking nauwelijks te raken. ,,Wat de VS doen of laten zegt me weinig, en die aanslag op het WTC hadden ze gewoon verdiend. Ze stellen zich veel te arrogant op in de wereld. Ik vind het veel interessanter dat China zich gisteren heeft gekwalificeerd voor het WK. Dat geeft me een heel warm gevoel van binnen'', aldus de klant van een kiosk in Peking.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag zijn steun betuigd aan de Amerikaanse acties, maar riep Washington wel op daarbij geen burgerslachtoffers te maken. Toch is voetbal ook in de Engelstalige overheidskrant China Daily het belangrijkste nieuws: de bovenste helft van de voorpagina is er geheel aan gewijd, pas rechts onderaan staat een bericht over Afghanistan.

China heeft zich gisteren gekwalificeerd voor het komende wereldkampioenschap voetballen, in Korea en Japan, voor het eerst in 44 jaar. Na afloop van de kwalificatiewedstrijd trokken massa's uitgelaten fans met toeters en vlaggen naar het Plein van de Hemelse Vrede. Daarna keerden ze goedgemutst terug naar huis. De aanval op Afghanistan moest toen nog beginnen.

    • Garrie van Pinxteren