Bush belt een uur voor de aanval

zaterdag 6 oktober

16:00 (Nederlandse tijd) Vanuit Camp David beginnen president Bush en zijn adviseurs de aanval voor te bereiden.

01:30 Bush brengt de leiders in het Congres op de hoogte. Minority leader van het Huis van Afgevaardigden Richard Gephardt wordt teruggeroepen van een baseball wedstrijd in Baltimore.

zondag 7 oktober

17:00 President Bush arriveert in Washington. Hij heeft in Maryland een herdenkingsdienst bijgewoond voor brandweerlieden.

17:30 Het Amerikaanse leger komt in actie. Bush belt met de Franse president Chirac, premier Chrétien van Canada, de Israëlische premier Sharon, de Duitse bondskanselier Schröder en president Poetin van Rusland om hen op de hoogte te stellen. Ook de Afghaanse oppositie wordt ingelicht.

18:30 Kabul wordt aangevallen. In de Afghaanse hoofdstad valt de stroom uit. Er worden explosies gehoord.

18:45 Het Witte Huis kondigt een ,,nieuwe fase in de strijd tegen het terrorisme'' aan.

19:05 President Bush maakt op televisie bekend dat de VS en ,,onze betrouwbare vriend'' Groot-Brittannië een aanval op Afghanistan zijn begonnen.

19:45 Washington roept burgers op tot waakzaamheid.

20:00 De Britse premier Blair bevestigt dat Groot-Brittannië betrokken is bij de militaire operatie.

20:30 Het Arabische televisiestation Al-Jazira zendt een videoboodschap van Osama bin Laden uit. Volgens Al-Jazira is de video zondag overdag opgenomen.

20:45 President Chirac zegt dat Franse strijdkrachten `binnen enkele dagen' zullen meedoen aan de Amerikaanse aanval.

21:10 Minister van Defensie Rumsfeld en generaal Richard Myers geven een gezamenlijke persconferentie. Ze zeggen onder meer dat Amerika 20 à 30 minuten eerder is begonnen met voedseldroppings.

21:25 In het noorden van Afghanistan worden zware explosies gehoord. Het vliegveld van de stad Mazar-i-Sharif staat in brand, aldus een woordvoerder van de Afghaanse oppositie.

21:50 Het Witte Huis maakt bekend dat vice-president Dick Cheney `uit voorzorg' is overgebracht naar een geheime locatie.

23:00 Ooggetuigen in Afghanistan melden dat een tweede offensief Kabul heeft getroffen. Er zijn zware explosies gehoord, een of verscheidene vliegtuigen zijn laag over de stad gevlogen.

01:05 Kabul wordt opnieuw gebombardeerd, ditmaal in de buurt van het vliegveld.

02:00 De federale recherche FBI brengt alle politiemachten in de VS in staat van maximale paraatheid.