Bomaanslag in Saoedi-Arabië

Twee buitenlanders, onder wie een Amerikaan, zijn zaterdag gedood en vier gewond bij een bomaanslag in de Saoedische stad Khobar, waar vijf jaar geleden bij een aan Osama bin Laden toegeschreven aanslag 19 Amerikanen om het leven kwamen. In eerste instantie werd echter door de Amerikaanse autoriteiten geen verband gezien met Bin Laden en de Amerikaanse campagne tegen diens terrorisme. Omwonenden meldden dat niets suggereerde dat het hier om iets anders ging dan een nieuwe aflevering in een bloedige oorlog tussen smokkelaars in sterke drank en andere verboden goederen. De dood van verscheidene buitenlanders bij bomaanslagen in het afgelopen jaar is door de Saoedische autoriteiten hieraan toegeschreven. In verband daarmee zijn onder anderen drie Britten gearresteerd.

Niettemin ging de Amerikaanse ambassade in Raid vandaag voor onbepaalde tijd dicht om de veiligheidsprocedures nog eens onder de loep te nemen. In een verklaring waarschuwde de ambassade alle in Saoedi-Arabië levende Amerikanen nog eens extra voorzichtig te zijn.

De spanningen in het land zijn gestegen sinds de aan Osama bin Laden toegeschreven aanslagen van 11 september in New York en Washington. Bin Laden, van geboorte Saoediër, heeft zijn heilige oorlog oospronkelijk gelanceerd om de ,,ongelovige'' Amerikaanse troepen uit Saoedi-Arabië, het land van de heiligste plaatsen van de islam, te verdrijven. Zijn strijd vindt steeds meer weerklank onder de Saoedische bevolking.

In het gebied van Khobar, in het oosten van Saoedi-Arabië, leven volgens de Amerikaanse ambassade ongeveer 11.000 Amerikaanse burgers. Velen van hen zijn werkzaam in de olie- en bouwindustrie. Zij leven in meerderheid in zwaar bewaakte speciale woongebieden. De Britse ambassade meldde gisteren naar aanleiding van de aanslag van zaterdag van plan te zijn de 30.000 Britse staatsburgers in het land te adviseren de veiligheidsmaatregelen te verscherpen. Andere Westerse ambassades meldden geen speciaal advies in de zin te hebben, maar diplomaten zeiden dat hun adviezen al zeer strikt zijn.