Blair: gevaar passiviteit is veel groter

De Britse premier Tony Blair heeft de Amerikaans-Britse aanvallen op Afghanistan gerechtvaardigd als een verdediging van Britse en Westerse belangen.

,,Onze welvaart en onze levensstandaard vereisen dat we afrekenen met de dreiging van terreur'', zei Blair gisteren in een televisietoespraak kort nadat de Amerikaanse president Bush het begin van de militaire campagne had aangekondigd. ,,Soms moeten we vechten voor vrede'', aldus Blair, die erkende dat de huidige operatie risico's heeft, maar zei dat ,,de gevaren van passiviteit veel, veel groter zijn''.

Blair noemde de aanslag in New York, waarbij 300 Britten omkwamen, de ergste terreurdaad tegen Britse burgers uit de geschiedenis, en daarmee een aanval op Groot-Brittannië, die ,,directe actie uit zelfverdediging'' vraagt. Ook het stoppen van de heroïne-handel, voor negentig procent afkomstig uit Afghaanse opium, is volgens een `rechtstreeks Brits belang'.

Drie Britse onderzeeboten – de Trafalgar, de Triumph en de Superb – vuurden gisteren kruisraketten af. Bommenwerpers en verkenningsvliegtuigen worden pas later ingezet, aldus Blair. De Britten hebben vliegtuigen, een marine-eenheid en 24.000 militairen in het Golfgebied. Speciale troepen zouden al geruime op Afghaans grondgebied verkenningen uitvoeren.

Terwijl Blair sprak, geflankeerd door vice-premier Prescott, en zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hielden ongeveer honderd vredesactivisten voor de hekken van Downing Street een betoging tegen de militaire campagne. Vanmiddag komt het Lagerhuis voor een spoeddebat bijeen, waar Blair zich mogelijk moet verdedigen tegen kritiek op de actie vanuit de linkerflank van zijn partij.

De premier zei opnieuw ,,niet in oorlog met de Islam'' te zijn en hij wees de term ,,islamistische terroristen'' af. ,,Dit zijn terroristen zonder meer'', aldus Blair. Volgens hem zijn Britten begrijpelijkerwijs ongerust over nieuwe terreurdaden, maar ,,is er nu geen specifieke, geloofwaardige bedreiging voor het Verenigd Koninkrijk waar we van weten'' en zijn er voldoende noodplannen klaar, mocht het er toch van komen.

Evenals president Bush onderstreepte Blair dat de `oorlog tegen het terrorisme' naast een militair ook een diplomatiek en humanitair offensief is. Blair sloot zaterdag een driedaagse rondreis langs Rusland, Pakistan en India af, om de internationale coalitie sterker te maken. Gisteren zei hij dat zijn land al 36 miljoen pond (126 miljoen gulden) aan humanitaire hulp heeft gegeven voor Afghaanse vluchtelingen en dat hij bereid is meer te geven.

    • Hans Steketee