Beurzen reageren gespannen op aanval

De aandelenbeurzen in Europa en Azië hebben vanmorgen gespannen gereageerd op de Amerikaans-Britse vergeldingsaanval op het Talibaan-regime in Afghanistan. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, stond omstreeks het middaguur 2 procent lager.

Op de grote beurzen in Europa als Londen, Frankfurt en Parijs stonden de koersgemiddelden rondom het middaguur 1 à 2 procent in de min. Olie en goud stegen heel licht in prijs, terwijl de dollar terrein verloor aan de euro.

Om hun komende strategie te bepalen hebben de beleggers het houvast van Wall Street nodig. Tot de beurzen in New York later op de dag open zijn, zullen volgens analisten aandelen worden verkocht. In de Verenigde Staten is het vandaag Columbus Day, een nationale feestdag.

De obligatiehandel in Chicago ligt dan zoals gebruikelijk stil, maar de effectenbeurzen in New York gaan vandaag wel open.

Ook in Azië waren de reacties vandaag negatief. De beurs van Hongkong werd het hardst getroffen. De beursindex daar stond aan het eind van de handel op een verlies van 3 procent. De grootste effectenbeurs in Azië, die van Tokio, was vandaag dicht wegens een nationale feestdag in Japan.

Ook de andere beurzen in Azië waren negatief gestemd na de aanvallen op het Talibaan-regime in Afghanistan. Singapore sloot 2,1 procent lager, Seoel 1,15 procent en Sidney 1,25 procent.

De olieprijzen stegen vanmorgen licht. Handelaren verwachten niet dat de prijs omhoog zal schieten zoals gebeurde na de terreuraanval op de VS op 11 september. Toen steeg de prijs tot boven de 30 dollar per vat. Afghanistan heeft geen olie-export en Saoedi-Arabië, de grootste olie-producent ter wereld, heeft gezegd dat het alles zal doen om de oliestroom gaande te houden.

In Londen stond omstreeks het middaguur de prijs van het toonaangevende Brent (olie uit de Noordzee, voor levering in november) op 21,93 dollar per vat tegenover een slotprijs van 21,63 dollar per vat (159 liter) afgelopen vrijdag.

De euro steeg vanmorgen ten opzichte van de dollar. In londen stond omstreeks het middaguur de euro op 0,9210 dollar na 0,9160 dollar bij het eind van de handel van afgelopen vrijdag.

Het goud, altijd nog gezien als een veilige belegging in onzekere tijden, ging in Hongkong met 1,25 dollar omhoog tot 292,75 dollar per ounce (31,1 gram).

De termijncontracten op beursgraadmeters als de Dow Jones, Nasdaq en Standard & Poor's daalden vandaag in koers, daarmee alvast vooruitlopend op mogelijke dalingen later op de dag in New York.