Betrouwbare beurspartijen

Al anderhalve week aan de radio gekluisterd en er geen woord meer over gehoord, dat is toch vreemd. Waar zijn ze nu je ze nodig hebt, die slimme speurders van Argos, de dames doorbijtertjes van het Radio 1-Journaal, de zuigende Simek 's nachts of de journalistieke doordrammers van De ochtenden.

Te dikke jeugd die te veel Breezers drinkt, de collectieve zelfmoord van het CDA, het al of niet aanblijven van Van Gaal en het bestuurlijke gesjoemel in Gelderland zijn natuurlijk ook schokkende items, maar vreemd blijft dat uitblijven van kritisch commentaar op een ander belangerijk gebeuren toch wel.

De feiten! Terwijl Bush met z'n hele CIA en FBI er nauwelijks in slaagt Osama bin Ladens betrokkenheid bij de aanslagen in de USA aan te tonen kan onze eigen minister Gerrit Zalm binnen twee dagen het overtuigend bewijs leveren dat diezefde O.B. Laden, ondanks sterke geruchten, in elk geval niet van z'n voorkennis van de aanslagen gebruik heeft gemaakt om in één dag 800.000 gulden te verdienen aan een ondoorzichtig handeltje in KLM-aandelen of optie-aandelen. Ongewoon snel en doortastend klassewerk van onze minister, en vol trots komt hij dan ook in het Radio 1-Journaal aankondigen dat niet Bin Laden maar ,,betrouwbare partijen op de Beurs waarvan de motieven bekend zijn'' de gelukkigen waren die, zelfs zonder voorkennis, in een dag 8 ton getoucheerd hebben aan de koersschommelingen van KLM-aandelen na de brute aanslagen in de VS.

Wat een onbeperkte mogelijkheden toch daar op die Beurs. Een willekeurige ramp waar ook ter wereld met meer dan 6000 levend verbrande mensen, al of niet veroorzaakt door terrorisme met voorkennis, kan dus beursschommelingen veroorzaken waardoor ,,betrouwbare partijen op de Beurs waarvan de motieven bekend zijn'' met hun voor buitenstaanders ongrijpbare handeltjes in een keer kunnen binnenlopen.

Voor Minister Zalm kennelijk geen probleem en ook niet voor het Radio 1-Journaal want dat zweeg verder in alle talen. En ook niet voor de rest van onze anders zo krachtdadige Onderzoeks Journalistiek in Hilversum want een absolute radiostilte was de enige reactie op Zalms laconieke uitleg over het aandelenmeevallertje. Gewoon een voordelig bedrijfsongevalletje, zo werkt dat nu eenmaal op de beursvloer hoor je iedereen denken.

Maar als het op diezelfde vloer nu zo blijkt te werken dat zulke extreme uitwassen kunnen voorkomen, zou het dan niet eens hoog tijd worden om (ook via een wereldwijde coalitie!) voorzichtig eens te proberen een eind te maken aan die totaal onnodige activiteiten van dat schreeuwend stelletje gesjeesde studenten en branie-knapen dat met hun goed gesoigneerde bazen door middel van een krankjorumig, van dubieuze eigen regeltjes voorzien, spelletje Monopolie op de beursvloer met enige regelmaat de wereld aan de rand van de economische afgrond brengt en in ieder geval de kloof tussen arm en rijk fiks vergroot met alle gevolgen zoals die inmiddels duidelijk zijn geworden. Een ongecontroleerd financieel spel van een ondemocratisch samengestelde elite die zich, al of niet bewust, kan verrijken aan de ellende van anderen is niet meer van deze tijd en zal op z'n minst andere spelregels moeten krijgen.

Minister Zalm wilde zelfs de naam van de `gelukkigen' die de acht ton in hun zak hadden gestoken niet noemen. `Beursgeheim', riep hij triomfantelijk uit, want dat hoort dus ook bij het spelletje. Jammer, want anders had hij ze misschien een briefje kunnen schrijven met het verzoek de acht ton over te maken op een rekening voor de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslagen. Dat zou ik ijzersterk gevonden hebben van Zalm.

(www.hansdulfer.nl)

    • Hans Dulfer