Betogingen met geweld in Pakistan

In verschillende steden in Pakistan zijn vandaag betogers de straat op gegaan om te protesteren tegen de Amerikaanse en Britse militaire acties in Afghanistan.

Duizenden mensen demonstreerden in de westelijke stad Quetta. Zij staken onder meer een bioscoop en autobanden in brand en wierpen stenen naar de politie. Ook in Peshawar en Karachi, waar honderden politiemensen op de been waren, demonstreerden Talibaan-aanhangers en deden zich gewelddadigheden voor.

In Quetta en Peshawar wonen veel Afghaanse vluchtelingen en symphatisanten van het Talibaan-bewind. Door het centrum van Quetta liepen demonstranten die `Dood aan Amerika' schreeuwden. Onder hen waren veel studenten en vluchtelingen uit Afghanistan. De politie gebruikte traangas om de mensen uit elkaar te houden. De gewelddadigheden begonnen nadat leiders van enkele moskeeën in Quetta negatief op de aanvallen op Afghanistan hadden gereageerd. In Peshawar, niet ver van de Afghaanse grens, demonstreerden ongeveer 1500 mensen, voor het merendeel Afghanen, bij een moskee met leuzen als `Bush is een hond' en 'Lang leve Bin Laden'.

In Oezbekistan en Tadzjikistan, Centraal-Aziatische buurlanden van Afghanistan, zijn gisteravond na het begin van de militaire aanvallen de strijdkrachten in staat van paraatheid gebracht. Officieel is in beide landen niet gereageerd op de aanvallen. De Oezbeekse president Islam Karimov zei afgelopen vrijdag tegen de bezoekende Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld dat hij Oezbeekse luchthavens ter beschikking van de Amerikanen stelt, maar alleen voor humanitaire en reddingsoperaties. Inmiddels zijn Amerikaanse vliegtuigen aangekomen op de luchthaven van Termez, op slechts tien kilometer van de grens met Afghanistan. Kirgizië en Tadzjikistan hebben hun luchtruim eveneens voor Amerikaanse toestellen geopend.

Onze correspondent in Jakarta voegt hieraan toe:

De regering van Indonesië heeft vandaag haar `diepe bezorgdheid' uitgesproken over de vergeldingsmaatregelen tegen het Talibaan-bewind. Een islamitische splintergroep eist van de regering dat ze binnen drie dagen de banden met de VS verbreekt, Amerikaanse burgers uitwijst en de ambassade van dat land sluit. Doet ze dat niet, dan zal deze groep zelf de ambassade aanvallen en razzia's houden onder Amerikanen in Indonesië.

President Megawati Soekarnoputri hield vanmorgen spoedberaad met enkele ministers en veiligeidsfunctionarissen. Na afloop legde minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda een verklaring af, waarin het woord `steun' niet valt. De regering is ,,diep bezorgd dat het uiteindelijk tot militaire maatregelen is gekomen''. Ze heeft ,,er goede nota van genomen dat de operatie is gericht tegen trainingscentra voor terroristen en militaire installaties, dat burgers zoveel mogelijk zullen worden gespaard, dat deze operatie niet bedoeld als vijandige daad jegens het volk van Afghanistan of de islamitische geloofsgemeenschap en dat ook een humanitaire operatie is begonnen om het volk van Afghanistan te voorzien van voedsel en medicijnen''.

Jakarta dringt erop aan de operatie in tijdsduur en omvang te beperken, verzoekt de Veiligheidsraad opnieuw ,,gezamenlijke stappen te zetten ter verbetering van de situatie en zich te ontfermen over de humanitaire aspecten van het conflict''.