Betaalde informatie

Salon, een van de beste online magazines, is niet meer gratis. Sinds vorige week moeten lezers betalen om het in 1995 opgerichte webtijdschrift te lezen. Een deel van het nieuws is nog gratis toegankelijk, maar vrijwel alle interessante achtergrondartikelen en columns behoren tot `Salon Premium' en zijn voorbehouden aan betalende abonnees.

Salon trekt zo'n 4 miljoen unieke bezoekers per maand. Dat is niet slecht voor een journalistiek onafhankelijk tijdschrift met eigenzinnige rubrieken als `Mothers who think' (recent omgedoopt in `Life') en `Sex'. Maar het zijn er niet genoeg om voor voldoende advertentie-inkomsten te zorgen om de redactie en de technische staf te betalen. Eerder dit jaar voerde Salon al een `vrijwillig' betaald abonnement in. Na elf weken hadden 10.000 lezers een abonnement genomen. De directie van Salon was daar aanvankelijk heel enthousiast over, maar is nu op zoek naar meer abonnees om het tijdschrift te redden.

Een abonnement kost 30 dollar per jaar. Dat is niet duur voor een kwaliteitstijdschrift. Salon is eigenlijk ook meer dan een tijdschrift. De site wordt dagelijks ververst met nieuws, achtergrondartikelen, columns, recensies en discussies. Abonnees krijgen toegang tot een speciale download-sectie waar elke dag de complete uitgave van Salon klaar staat in tekst- en PDF-formaat.

Dat Salon failliet gaat als het alles gratis weggeeft, is iedereen duidelijk. Toch hebben veel lezers er moeite mee een abonnement te nemen. Betalen voor online content is nog geen traditie, zo blijkt uit het geringe aantal lezers dat tot nu toe bereid is te betalen voor Salon.

Ik betwijfel of betalen echt zal werken. Betaalde abonnementen zullen misschien Salon van de ondergang redden. Maar wat gebeurt er als alle online tijdschriften en nieuwsdiensten geld gaan vragen? Er zijn meer goede nieuwsbronnen op het web die ik graag raadpleeg zoals Slashdot, Wired News, The Register, News Now, Yahoo, WebWereld en de New York Times.

De meeste van die sites maken, net als Salon, verlies. Als ze allemaal 30 dollar per jaar gaan vragen, zou ik dat dan doen? Misschien. De voornaamste reden om te betalen voor nieuwssites zou mijn werk zijn. Als internetjournalist moet ik op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het net. Als `gewone' nieuwsconsument zou ik waarschijnlijk op slechts een of twee sites een abonnement nemen. De meeste internetgebruikers zullen waarschijnlijk zeer selectief zijn als ze moeten besluiten voor welke nieuwssites ze willen betalen. Een groot deel zal vermoedelijk helemaal niet willen betalen en zijn toevlucht nemen tot sites als Nu.nl en En.nl, die relatief weinig kosten hebben omdat ze het nieuws van het ANP en andere persbureaus overnemen.

Salon geeft veel geld uit aan de redactionele inhoud. Het tijdschrift heeft momenteel bijvoorbeeld twee correspondenten, Asra Q. Nomani en Sean Kenny, in Pakistan om Amerika's oorlog tegen het terrorisme te verslaan. Kenny is een Britse freelance journalist die vooral over de politieke aspecten van de strijd tegen Osama bin Laden en de Talibaan schrijft. Nomani, die bij de Wall Street Journal vandaan komt, belicht de gevolgen van de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon vanuit een religieus-cultureel perspectief. Ze is een Indiase moslim die in Morgantown (West Virginia) is opgegroeid. Na haar eindexamen is ze naar Pakistan gegaan om daar familie te bezoeken.

In de uitgave van vandaag beschrijft Nomani de Amerikaanse en Britse aanvallen op Afghanistan vanuit de woonkamer van een vriend van Osama bin Laden om duidelijk te maken dat niet iedereen het eens is met de militaire acties. De familie die ze bezoekt, rouwt om de Afghanen die zijn omgekomen bij de geallieerde bombardementen en is klaar voor de heilige oorlog tegen het westen.

Websites: www.salon.com;

www.slashdot.org, www.wired.com;

www.theregister.co.uk;

www.newsnow.co.uk;

dailynews.yahoo.com;

www.webwereld.nl;

www.nytimes.com

klaver@nrc.nl

    • Marie-José Klaver