Beckham schiet Engeland naar WK

David Beckham heeft zich zaterdag onsterfelijk gemaakt in Engeland. Hij benutte in blessuretijd een vrije trap tegen Griekenland. Door het zwaarbevochten 2-2 gelijkspel plaatste Engeland zich ten koste van aartsrivaal Duitsland op doelsaldo voor de eindronde van het WK. De Duitsers speelden met 0-0 gelijk tegen Finland.

In stadion Old Trafford in Manchester was Beckham, in clubverband actief voor Manchester United, meer dan ooit de gevierde speler. De middenvelder stond in de tweede helft met een effectvolle vrije trap aan de basis van de eerste gelijkmaker van de Engelsen. Hij plaatste de bal op het achterhoofd van Sheringham, die nauwelijks vijf seconden in het veld stond. De 35-jarige supersub kopte de bal met een boog over de uitblinkende doelman Nikopolidis.

De Griekse keeper zag de bal bij zeven vrije trappen van Beckham over of naast zijn doel verdwijnen. Bij de achtste poging van de specialist had de doelman het nakijken. Aan deze vrije trap in de 93ste minuut ging een onschuldige val van Sheringham vooraf. Vanaf 25 meter krulde Beckham de bal met de binnenkant van de voet langs de Griekse doelman: 2-2. De luidkeels bejubelde Beckham had zich gerevancheerd voor zijn rode kaart tijdens het WK in 1998, toen Engeland mede door zijn agressie werd uitgeschakeld door Argentinië.

De remise tegen Griekenland kon in Manchester als een overwinning worden gevierd, doordat het Duitse elftal zich stukliep op een Finse muur. Aanvoerder Bierhoff schoot de bal in kansrijke positie tegen de paal en de lat. Na het eindsignaal in Gelsenkirchen zagen de spelers, met bondscoach Völler, op een groot televisiescherm hoe Beckham enkele honderden kilometers westwaarts de Duitse hoop aan diggelen schoot. Bij een nederlaag van Engeland zou drievoudig wereldkampioen Duitsland zich rechtstreeks voor de eindronde hebben geplaatst.

Nu werd de strijd beslist op doelsaldo. Duitsland is veroordeeld tot een tweekamp tegen Oekraïne. Sjevstjenko hield deze jonge voetbalnatie ten koste van Wit-Rusland met een late gelijkmaker tegen groepswinnaar Polen in de race.

In groep 6 leed België een kostbare 1-0 nederlaag tegen Kroatië. De `Rode Duivels' hadden in Zagreb aan een gelijkspel genoeg om zich te plaatsen. De Belgen schoten op alle onderdelen te kort. Nadat een inzet (over de doellijn) van Boksic ten onrechte niet was goedgekeurd en Prosinecki de bal uit een strafschop tegen de lat had geschoten, kregen de Kroaten alsnog hun verdiende doelpunt. Boksic hielp zijn land aan een WK-ticket.

België wacht twee lastige herkansingen tegen Tsjechië, de nummer twee van groep 3. De Tsjechen wonnen in Praag met 6-0 van Bulgarije, dat een overwinning nodig had om de play-offs te bereiken. Denemarken plaatste zich in deze poule na een 6-0 zege op IJsland rechtstreeks voor de eindronde.

Een andere WK-barrage gaat volgende maand tussen Slovenië en Roemenië. De Slovenen zijn in groep 1 verantwoordelijk voor de uitschakeling van Joegoslavië. Rusland plaatste zich in deze poule na een 4-0 zege op Zwitserland rechtstreeks. In groep 8 eindigde Roemenië achter Italië op de tweede plaats. De Italianen kwalificeerden zich voor de negende, opeenvolgende keer voor een WK. Turkije speelt in de play-offs tegen Israël of Oostenrijk. Hun onderlinge duel werd om politieke redenen uitgesteld.

De Verenigde Staten hebben zich gisteravond gekwalificeerd voor de eindronde van het WK door in Foxboro Jamaica met 2-1 te verslaan. Joe-Max Moore maakte beide doelpunten, één vanaf de stip zeven minuten voor tijd. In de Concacaf finalegroep was Costa Rico al zeker van de eindronde. Mexico kwam tegen Costa Rica niet verder dan 0-0 en zal zich op 11 november in het duel met Honduras moeten zien te kwalificeren.

Edilson en Rivaldo hebben de kansen van Brazilië op deelname aan de eindronde van het WK overeind gehouden. Zij scoorden in Curitiba tegen Chili: 2-0. Brazilië kwam daardoor in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone op de vierde plaats te staan. Uit de Zuid-Amerikaanse poule plaatst de top-vier zich voor het WK. Het reeds geplaatste Argentinië speelde met 1-1 gelijk tegen Paraguay.

China neemt volgend jaar zomer voor het eerst deel aan een WK. Onder leiding van coach Milutinovic kwalificeerden de Chinezen zich gisteren door een 1-0 zege op Oman.