Algerijnen verstoren in Parijs voetbalfeest

Het oefenduel in Parijs tussen Frankrijk en Algerije is zaterdagavond in de slotfase van de wedstrijd gestaakt. Tientallen Algerijnse aanhangers bestormden het veld van het Stade de France. De politie hield zeventien personen aan.

Al voor het voetbalduel was sprake van onrust. De Franse sterspeler Zinedine Zidane, wiens ouders uit Algerije komen, werd zelfs met de dood bedreigd. Volgens een anonieme brief zou de dader bij de wedstrijd gaan toeslaan.

De Franse politie maakte voor de wedstrijd echter reeds bekend dat vier personen met een islamitische achtergrond waren aangehouden in verband met de doodsbedreiging. De politie ging tot arrestatie over na onder meer het afluisteren van telefoons. Desondanks was zaterdagavond de bewaking verscherpt. Meer dan duizend politiemensen bewaakten het stadion en controleerden de toeschouwers.

De eerste Frans-Algerijnse voetbalconfrontatie sinds de onafhankelijkheid van Algerije in 1962 moest een feest worden. Zelfs Zidane riep vooraf de fans op deze wedstrijd tot een vreedzaam feest te maken. Het mocht niet baten. De grote meerderheid van de 80.000 toeschouwers in Saint Denis nam Zidanes woorden serieus, de minderheid deed dat niet.

Toen de Fransen in de 55ste minuut met 4-1 voorkwamen, werd het ereterras met daarop onder anderen de Franse minister-president Lionel Jospin bekogeld met plastic flessen. Minister van Sport Marie-George Buffet en de Franse bondsvoorzitter Claude Simonet het publiek via de stadioninstallatie op het Stade de France rustig en kalm te blijven.

Uit voorzorg werd intussen het ereterras snel ontruimd. Spelers, trainers en officials bereikten ongedeerd de catacomben. De wedstrijd werd uiteindelijk in de 76ste minuut definitief gestaakt, bij een 4-1 stand. Voor Frankrijk, met Zidane in het basisteam, scoorden Candela, Petit, Henry en Pires. Belmade scoorde tegen voor Algerije.