Agenda van beurzen is deze week politiek

De internationale politiek, en niet de economie, bepaalt deze week de agenda van beleggers.

Dood tij deze week. Beleggers zullen zich voornamelijk concentreren op politieke factoren, en de toegenomen onzekerheid over mogelijke gewelddadige antwoorden op de aanval op Afghanistan.

Los van de politiek zijn er weinig tot de verbeelding sprekende macro-economische cijfers. Donderdag zoals gebruikelijk in de VS de nieuwe weekcijfers over het aantal uitkeringsaanvragen van nieuwe werklozen, dat geacht wordt stabiel te zijn gebleven op het hoge aantal van ruim 500.000.

Vrijdag volgen de detailhandelsverkopen, die volgens analisten van maand op maand gedaald zullen zijn met rond een half procent. De autoverkopen, eerder dit jaar nog de kurk waarop de consumentenbestedingen dreven, zijn nu een onzekere factor geworden. De prijsstunts die de verkopen van auto's op peil hielden, hebben zich ingevreten in de winstgevendheid van de autoconcerns, die het stunten niet lang meer vol kunnen houden. Het consumentenvertrouwen in de VS, gemeten met de beperkte index van de Universiteit van Michigan, wordt verwacht met bijna tien procent te zijn gekelderd.

In Europa vergadert de Europese Centrale Bank donderdag in Wenen, volgens de nog jonge traditie om met regelmaat een hoofdstad van een van de euro-landen voor de vergadering uit te kiezen. De markt houdt rekening met een renteverlaging met een kwart procent, maar het kan zijn dat de ECB daar nog even mee wacht. President Duisenberg maakte dit weekeinde tijdens een G7-bijeenkomst in Washington niet de indruk zijn vinger aan de trekker te hebben. Nieuw materiaaal voor hun beslissingen krijgen de centrale bankiers nauwelijks, want aansprekende Europese macro-cijfers zijn er vrijwel niet, behoudens inflatiecijfers in Duitsland en Frankrijk (dalend) en de industriële productie in Duitsland over augustus. Ook in Nederland komen cijfers over de industriële productie in augustus. Het is mogelijk dat deze gegevens een kleine opleving te zien geven, maar de cijfers over augustus hebben, gezien de gebeurtenissen van daarna, veel aan relevantie verloren.