Aanval op Afghanistan

Alliantie gebruikt zware middelen

De B-1B's zijn de zwaarste bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht. Ze halen een snelheid van iets boven die van het geluid. Het viermotorige toestel kan in drie bommenruimen niet alleen atoomwapens vervoeren, maar ook een grote lading conventionele bommen, raketten en zelfs zeemijnen. De B-1B's hadden hun vuurdoop operatie Desert Fox in december 1998 tegen doelen in Irak. Eerdere inzet stuitte op grote bezwaren van Rusland dat de laag vliegende toestellen niet op de radar kon volgen. Rusland was bang voor een verrassingsaanval: De Amerikaanse luchtmacht heeft er 94 in dienst.

De B-2 bommenwerper is verreweg het duurste vliegtuig ter wereld ooit. Een B-2 kost maar liefst 4,3 miljard gulden per stuk, inclusief de ontwikkelingskosten. De Verenigde Staten hebben er 21. De subsonisch vliegende B-2 bezit stealth-capaciteiten: hij is praktisch onzichtbaar voor radar. Het ontwerp heeft geen verticale vlakken. De vijandelijke radarstraling kan dan ook niet terugkaatsen naar de bron, zodat het net is alsof er op de plaats van de B-2 alleen maar lucht is. Gisternacht vloog een aantal vanaf hun thuisbasis Whiteman in de staat Missouri naar Afghanistan, gooiden er tientallen satellietgeleide JDAM-bommen af en vlogen terug.

De meer dan 8000 ton wegende Arleigh Burke destroyer (torpedobootjager) kan praktisch alles. Onderzeeboten kunnen worden bestreden met de twee meegevoerde helikopters en met torpedo's. Vliegtuigen kunnen worden neergehaald met Standard-luchtafweerraketten. Vijandelijke oppervlakteschepen kunnen ze treffen met Harpoon-raketten. Zoals gisteren weer werd bewezen zijn ze ook in staat om doelen 1.500 kilometer verderop te raken met kruisraketten. Van de Tomahawk- kruisraketten kunnen ze er dozijnen meevoeren, die verticaal uit silo's in het voordek worden gelanceerd. Deze complete uitrusting maakt ze ook duur: een miljard dollar per stuk.

De Britse Royal Navy heeft een klein aantal onderzeeboten van de Swiftsure-en de Trafalgar-klasse met lanceerinrichtingen voor de Tomahawkraket uitgerust. Beide klassen zijn nucleair aangedreven. Volgens berichten van het Britse ministerie van Defensie lanceerden gisteren drie onderzeeërs, de Triumph, de Trafalgar en de Superb, een aantal kruisraketten af op doelen in Kabul, Kandahar en Jalalabad. Het afvuren van dit soort raketten is eigenlijk bijzaak voor dit type onderzeeër. De 5.000 ton wegende onderzeeërs zijn ontwikkeld als hunterkiller: ze moeten vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen besluipen en tot zinken te brengen.

NRC Handelsblad 081001 / Bron: Jane's, Reuters