Wrede zusters in kinderopera `Zieltje'

Een doodse stilte valt als het groene monster tevoorschijn komt. Hij heeft beschimmelde dreadlocks op zijn hoofd die vreselijk jeuken, een vuilgroen masker en een vieze potloodventersjas. Het meisje Zieltje is het zoetje dat hem verlost van kriebel en de neiging tot mensen eten. Vlekkeloos gaat dat, zoals het een kindersprookje betaamt. In de jeugdopera Zieltje van de groep Xynix is goed nagedacht over personages die aantrekkelijk zijn voor kinderen. Prinsen en gemene koninginnen, wrede zusters, goeiige vaders en het stralende Zieltje die het mooiste, het liefste en het beste is van iedereen.

Het verhaallijntje rammelt hier en daar en de begeleidende tekst lijdt af en toe erg aan rijmelarij, maar als geheel is het voldoende om de voorstelling spannend te houden. Een saxofoniste, een accordeonist en een celliste dragen daaraan bij, door op het podium in mooie pakjes gloedvol leven te geven aan de muziek van Fons Merkies. Aan de simpele, visueel aantrekkelijke voorstelling is de operazang als vanzelfsprekend toegevoegd. Meestal zingen de acteurs hun teksten, maar op cruciale momenten praten ze. Daardoor komen hun grappen beter over en tegelijk breken die overgangen de dreigende overdaad aan hoge uithalen van de zangeressen.

Desondanks blijft het lastig operazangers te verstaan, zeker voor kinderen van een jaar of zes. Soms lijkt de onderlinge afstemming met de begeleidende muzikanten niet goed, soms maakt het vibrato de woorden onverstaanbaar. Mede daardoor is het voor de jongere kijkers af en toe een puzzel om bij te houden wie nu wie is en of die in doeken gewikkelde vrouwen nu heksen, of zusters van Zieltje zijn. De aantrekkingskracht van de acteurs en het charmante toneelbeeld weten dergelijke schoonheidsfoutjes weg te strijken. Want bovenal is in Zieltje goed te zien hoe je met weinig middelen opera voor kinderen aantrekkelijk kunt maken.

Voorstelling: Zieltje door Xynix Opera. Muziek: Fons Merkies. Libretto: Imme Dros. Regie: Joke Hoolboom. Vanaf 6 jaar. Gezien 30/9 De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 2/6. Inl. (020) 622 1257 of www.primarima.nl

    • Jowi Schmitz