VS: uitspraken Sharon zijn onaanvaardbaar

De Amerikaanse regering heeft Israël gisteren krachtig van repliek gediend. De uitspraken van Israëls premier Sharon dat de Verenigde Staten Israël laten vallen in het belang van de coalitie tegen terreur zijn `onaanvaardbaar'. Israël kan zich geen betere vriend wensen dan de Verenigde Staten en president Bush.

Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer gezegd in reactie op Sharons verklaring dat de Verenigde Staten er voor moet oppassen niet de zelfde fouten te maken die het Westen in 1938 maakte ten opzichte van Hitler. ,,Tracht de Arabieren niet tegemoet te komen ten koste van ons. Wij zullen geen Tsjechoslowakije worden'.

De uitspraken van Sharon volgden op de eerder deze week uitgelekte en daarna bevestigde stellingname van de Amerikaanse president in het Midden-Oosten-conflict. Bush liet weten een zelfstandige Palestijnse staat te steunen mits het bestaansrecht van Israël verzekerd is.

Daarop kwamen positieve reacties uit de Arabische wereld, maar Washington ontkent dat de uitspraken zijn gedaan om bondgenoten te winnen onder gematigde Arabische landen in de huidige strijd tegen het fundamentalistisch islamitische terrorisme.

,,President Bush is een bijzonder nauwe bondgenoot van Israël', zei Fleischer. ,,De Verenigde Staten hebben zich bijzonder ingespannen voor vrede in het Midden-Oosten, en zij zullen partijen blijven aanmoedigen af te zien van geweld en terug te keren tot de politieke dialoog.'

President Bush heeft niet zelf gesproken met premier Sharon, maar zijn standpunt langs drie wegen laten overbrengen: minister van buitenlandse zaken Powell heeft gebeld met Sharon, de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv heeft de afwijzende reactie ter plekke bezorgd en de Nationale Veiligheidsraad heeft de Israeliërs via zijn eigen kanalen ervan trachten te overtuigen de toon te matigen.

De woordvoerder van het Witte Huis onderstreepte dat de Amerikaanse regering vrede in Midden-Oosten actief nastreeft, los van haar strijd tegen het terrorisme. Fleischer: ,,Zelfs als er vandaag een schone en volmaakte vrede in het Midden-Oosten was bereikt zou het terrorisme in de wereld bestaan. De gebeurtenissen van 11 september hebben de Amerikaanse politiek ten opzichte van het Midden-Oosten niet veranderd. Die was en is sterk gericht op vrede.'