Volop pret op een oude bak

Sony's 128-bit PlayStation 2 is op dit moment de enige next generation spelcomputer op de markt, want Microsofts Xbox en Nintendo's GameCube verschijnen pas in de loop van volgend jaar. Toch staat dit drietal al zo zeer in de schijnwerpers dat je bijna zou vergeten dat er wereldwijd nog steeds miljoenen oude PlayStations actief zijn. Sterker nog, de 32-bitter is zo populair dat Sony vorig jaar een kleinere, modernere versie uitbracht, de PSOne. Bovendien heeft men het licentiebeleid zodanig herzien dat uitgevers hun oudere spellen nu als budgettitel kunnen uitgeven. En niet te vergeten: er komen nog steeds nieuwe PSOne-titels op de markt.

Allereerst zijn dat The Jungle Book groove party en Keizer Kuzco van Disney. Disneys tekenfilmkarakters lenen zich natuurlijk uitstekend voor minder krachtige systemen. De Disney-games die begin jaren negentig voor de Super Nintendo, maar vooral voor Sega's MegaDrive (beide 16-bit), uitkwamen zijn zelfs nog steeds onovertroffen. Alleen al om Disney's Mickey Mouse: Castle of Illusion te kunnen spelen is een tweedehands MegaDrive de moeite van het kopen waard.

Ook Groove party zal voor heel wat lol zorgen. Het bevat negen Jungle Book-liedjes waarop je moet dansen volgens aanwijzingen op het scherm. Het voetenwerk doe je op een drukgevoelige mat, en telkens als je een niveau hoger gaat, krijg je nieuwe animaties te zien.

Keizer Kuzco is een Nederlandstalig en toegankelijk avonturenspel dat aansluit bij de gelijknamige film. Het schittert door leuke stemmen en dialogen, vrolijke muziek en prachtige omgevingen. Je moet Keizer Kuzco in lamagedaante helpen zijn eigen vorm terug te krijgen.

Van de nieuwe sportspellen is het niveau al even hoog, nog steeds weten spelontwikkelaars de PSOne-hardware tot hogere prestaties te bewegen. In Mat Hoffman's Pro BMX (Activision) ben je de ster-stuntfietser of een van zijn concurrenten. Je kunt je eigen optimale fiets samenstellen en steeds ingewikkelder stunts doen in omgevingen vol linke obstakels. Sony's Formula One 2001 is qua teams en coureurs geactualiseerd en doet niet onder voor zijn grote broer op de PlayStation 2. Dit is racen op topniveau, dus het spel zal je middagen lang aan de televisie gekluisterd houden.

Met Libero Grande International laat Namco een frisse wind door voetbalspellenland waaien. In plaats van elf spelers bestuur je er één, zodat je een bepaalde positie (keeper, spits, enzovoort) helemaal eigen kunt maken. Toch kun je op cruciale momenten wel degelijk zelf bepalen wat andere spelers doen. In Sony's This is football 2 bestuur je weer gewoon een heel team en kun je tal van competities op diverse moeilijkheidsniveaus spelen. Met prima trainingsfilmpjes plus extra fungames als schoolpleinvoetbal.

Tot slot enkele actiespellen. In Time Crisis: Project Titan van Namco ga je opnieuw tekeer met de meegeleverde gun. Je beweegt je je over een grotendeels vaststaande route terwijl je met zware wapens allerlei agressief geboefte naar de andere wereld helpt. Het komt vooral aan op behendigheid en onthouden waar de tegenstanders opduiken. Point Blank 3 (ook van Namco) is een geniale schietspelparodie. In humoristische, felgekleurde cartoonomgevingen moet je op de meest bizarre dingen schieten. Deel 3 biedt niks nieuws na de eerste twee, dus gewoon meer vrolijk knalplezier. In C-12: Final resistance (Sony) ten slotte is de aarde in handen gevallen van buitenaardse wezens met veel slechts in de zin. In een goed ontworpen driedimensionale weergave van een ontredderde aarde organiseren de laatste mensen een allerlaatste opstand. In een Quake/Duke Nukem-achtige opzet combineer je strategisch denken met het neerknallen van alles wat buitenaards is.

Alle besproken spellen zijn voor PlayStation 1 en kosten 130 gulden.

    • Rob Smit