Vermaak met boodschap

Zap op zaterdagavond tussen de publieke netten en tien tegen één dat je ergens Jetske van den Elsen tegenkomt: in de herhalingen van Klokhuis, waar ze anderhalf jaar werkte, als een van de twee presentatoren van Buya, een lifestyleprogramma voor jongeren, of als het nieuwe gezicht van het populaire programma Willem Wever.

De drie programma's hebben iets gemeen. Ze geven kinderen op een onderhoudende manier informatie. In Klokhuis zijn er reportages over een bepaald onderwerp – bijvoorbeeld brood – en liedjes en sketches diepen dat onderwerp verder uit. In Willem Wever gaat de presentator met een kind op stap om antwoord te krijgen op prangende vragen als `hoeveel aardappelen zitten er in een zak chips' en `hoe kunnen ze in het Europarlement vergaderen als iedereen een andere taal spreekt'. Buya behandelt trends en liefdesproblemen aan de hand van vragen van kinderen. De twee presentatoren gaan op bezoek bij basisscholen om groep 8-leerlingen uit te horen over hun ervaringen.

Van den Elsen (29) houdt van dit soort programma's. ,,Het is voor kinderen fijn als een programma een boodschap heeft.'' Die boodschap moet dan wel duidelijk zijn. Bij Willem Wever heeft ze zich voorgenomen altijd ongegeneerd door te vragen. ,,Deskundigen kunnen in vakjargon iets heel goed uitleggen. Dat kan vaak veel eenvoudiger. Ik vraag altijd `snap je het?'. Het is toch hun vraag en de kinderen die meedoen staan voor alle kijkers. Daarmee dwing je helderheid af, en dat zoek ik ook in `volwassen' programma's.''

Ze is de derde Willem Wever-presentator. Jochem van Gelder, die het programma zeven jaar deed, wordt nog vaak als de Willem Wever gezien. Kasper van Kooten hield het ,,wegens te veel werkzaamheden'' slechts één seizoen uit. Van den Elsen denkt nog wel even te blijven, hoewel ze haar draai nog moet vinden. ,,Bij Buya hebben Sebastiaan (haar co-presentator, red.) en ik een toon gevonden. Soms doen we expres verliefderig of nieuwsgierig om een reactie van de kinderen uit te lokken. Bij Willem Wever moet ik nog even uitvinden wat mijn toon precies moet zijn.''

Willem Wever heeft na negen seizoenen nog steeds bestaansrecht, vindt Van den Elsen. Dagelijks komen er nog vragen binnen. Zaterdag worden onder meer beantwoord: Wat is het geheim van de goochelaar, Hoe komt de blus-heli aan z'n water en Hoe weet een pilletje waar de pijn zit?

Van den Elsen hoopt zelf dat er nog eens een kind wil weten wat premier Kok nu eigenlijk doet, of dat er iemand schrijft die achter de schermen van het Witte Huis of in een ruimtestation wil kijken.

Buya, Ned.3, zaterdag, 17.25-17.50u. Willem Wever, zaterdag,19.00-19.30u. Klokhuis, dagelijks, 18.30-18.50u.