Sterrenmix

Nu reformzaken grootschaliger samenwerken, krijgen zij een grootschalig voedselschandaal, net als gewone supermarkten. Klanten vluchtten voor ,,chemisch' eten naar onbespoten natuur-zaken in de veronderstelling dat zij daar gezonder konden eten. Alsof natuurproducten aan de wetten van de chemie ontheven zijn. Maar deze week werden zeker 45 mensen ziek na het drinken van sterrenmixthee, een mengsel van thee met venkel, zoethout en allerlei andere fijngemalen kruiden. Veel andere drinkers kregen klachten. De sterrenmix-thee is uit de schappen gehaald tot de Keuringsdienst van Waren heeft ontdekt wat eraan mankeert.

In de tijd van kleinschaligheid bleven de gevolgen van voedselvergiftiging beperkt tot de kleine klantenkring aan wie het product was verkocht. Dan viel het zelden op. Nu de reform professionaliseert met meer toezicht en een grotere verspreiding van producten, komen daar ook voedselschandalen aan het licht, net als bij de bespoten voedselsector. Dat is vooruitgang. ,,Het is een riskante misvatting dat natuurproducten als kruiden ongevaarlijk zouden zijn', waarschuwt de Consumentenbond.

    • Maarten Huygen