Spaar de vrijheid

Lastig om fundamentalistische retoriek te bestrijden zonder de vrijheid van meningsuiting in gevaar te brengen. Zou de Tunesiër die volgens de Franse regering misschien met een zelfmoordactie een chemische fabriek te Toulouse in de lucht deed vliegen horen bij het netwerk van Osama bin Laden? Of liet hij zich vergiftigen door extremistische propaganda?

Toch helpt een verbod op propaganda niet. Beter om de vrijheid van meningsuiting het werk te laten doen. Extreme standpunten aan de kaak stellen maar niet bestraffen. De kracht van de democratie. Marokkaanse jongens in Ede werden terecht niet gestraft om hun bijval aan Bin Laden en later onder druk van andere Marokkanen trokken ze die bijval in. Een buurtprotest tegen een moskee in Ede kan ook beter met argumenten tegemoet worden getreden dan met een politie-onderzoek zoals nu gebeurt. Het bestraffen van meningen ontaardt in verborgen rechts-extremisme.

    • Maarten Huygen