slank en snel

Los van het gevoel dat het internet meer informatie en minder franje dient te bevatten, zit er een onjuistheid in `Slank en snel' (Rubriek Beet, W&O, 22 sept.) Dat een byte acht bits bevat, is feitelijk gezien wel juist, maar de bytes worden verzonden voorafgegaan door een startbit en gevolgd door een stopbit. Derhalve komt een snelheid van 56 Kilobits per seconde neer op 5.6 kilobyte per seconde, wat het verhaal des te meer kracht bijzet.

Overigens is een andere grote vertragingsfactor, dat de grote hoeveelheid advertenties meestal niet van de server van oorsprong vandaan komen, maar vanaf de server van de adverteerder moeten worden geladen. Dit om het voor de adverteerder mogelijk te maken zich een beeld te vormen hoeveel keer de advertentie gezien wordt. Het `opzoeken' van deze andere server en het opvragen van informatie daarvan (de banner) kosten relatief gezien veel tijd.

    • Allard Rogier van Ravesteijn