Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over de rol van de Verenigde Naties in de coalitievorming. Waarom houdt de VN zich zo afzijdig? En de nieuwe rol van Blair als informele leider van de coalitie. Ook een portret van een Afghaan die in Nederland woont. Ned.1, 20.31-21.01u.

DOCUMENTAIRES

Close-up. Aflevering: Kees Brusse. Acteur en regisseur Kees Brusse blikt in dit portret terug op zijn leven en werk. Brusse acteerde in series als Mensen zoals jij en ik en Pension Hommeles en in talloze speelfilms. Ned.1, 18.30-19.30u.

Dokwerk: De stille plaag. Documentaire over de strijd tussen de wetenschap en de malariamug- en parasiet. De ziekte is bezig aan een opmerkelijke en onrustbarende opkomst in met name Afrika en Azië. Steeds meer medicijnen worden in steeds kortere tijd onbruikbaar vanwege ongevoeligheid bij muggen. In de film worden Engelse, Kenyase en Nederlandse wetenschappers gevolgd. Ned.3, 20.55-21.50u.

Future War. Actuele documentaire over de nieuwe technologieën en strategieën die door Amerika gebruikt worden om het terrorisme te bestrijden. BBC2, 21.00-22.00u.

Gids voor het geluk. Serie reisreportages over de grote filosofen, wier werk een praktische handleiding blijkt te zijn voor een gelukkig leven. Aflevering: Montaigne over zelfvertrouwen. Hoe komt het dat zoveel mensen zich onzeker voelen? Canvas, 22.30-22.55u.

Achter de sluiers van Afghanistan. Een persoonlijke documentaire van journaliste Saira Shah die een Afghaanse vader heeft en opgroeide in Engeland. Met verborgen camera's onthult zij het leven achter de sluiers van Afghanistan. In de vluchtelingenkampen op de grens met Pakistan, de hoofdstad Kabul en in het geboortedorp van haar vader en het noordelijke gebergte waar een burgeroorlog heerst. Ze ontmoet er vrouwen zonder werk en kinderen zonder vader. SBS6, 23.05-0.10u.

SPORT

Sudio Sport. Met o.a. een overzicht van de laatste speelronde van de kwalificatiewedstrijden voor het WK Voetbal 2002 en beelden van wedstrijden uit de KPN Eredivisie. Verder aandacht voor de Open Nederlandse Kampioenschappen Motocross (solo) in Markelo en wielrennen: Parijs-Tours. Ned.2, 19.00-20.58, onderbroken door het Journaal.

MUZIEK

Weekend special: Björk. Met onder andere een concertregistratie. Presentatie: Jeroen Nieuwenhuize. TMF, 19.30-23.00u, onderbroken door Rockguide (20.40) en Nightguide (21.58u.).

Twarres. Muziekspecial rond het Friese duo dat tijdens Liet '99, het Friese songfestival, de publieksprijs won met het liedje Wêr Bisto. Niet veel later behaalde het nummer de eerste plaats in de hitparades. Het was voor het eerst dat een Friestalig nummer de top haalde. Ned.2, 22.50-23.45u.

Jimi Hendrix - The Man that Made God. Documentaire over de legendarische musicus. Hendrix groeide op in Seattle, smachtte naar een nieuwe muziekstijl en brak hiermee door in Londen en Europa. Zie TV Vooraf. RTL5, 23.00-0.10u.

Muziek op 4: The very best of The Eagles. Tweede aflevering van muziekspecial rond één van de meest succesvolle formaties uit de jaren zeventig, The Eagles (bekend van o.a. Hotel California). RTL4, 0.15-1.15u.

AMUSEMENT

Daar vliegen de panters. Filmpjes, sketches en clips van de cabaretformatie De Vliegende Panters. Zie TV vooraf. Ned.3, 20.25-20.55u.

Trips money can't buy with Ewan McGregor. Reportage waarin survivalexpert Ray Mears met acteur Ewan McGregor (o.a. Moulin Rouge, Trainspotting) op zoek gaat naar de de verloren beschaving van de prehistorische mens in de regio La Mosquieta in Honduras. BBC1, 22.00-23.00u.

PRAATPROGRAMMA

Lunchroom. Nieuw programma waarbij tijdens de favoriete lunch van een bekende Nederlander wordt gesproken over diens leven en werk. Daarnaast wordt er ook een persoon uitgenodigd die een belangrijke rol speelt in het leven van de hoofdgast. Presentatie: Christine van der Horst. RTL4, 12.00-13.00u.

Alles komt terug. Nieuwe talkshow met presentatoren Mark Uytterhoeven en Rob Vanoudenhoven. VRT, 20.25-21.15u.

Zeeman met boeken. Met vier boeken over belangrijke thema's van dit moment: het westers kapitalisme versus aziatische uitbuiting in Plateforme van Michel Houellebeqc; de geneugten van de macht in Het bezoek van de lijfarts van Per Olov Enquist; de misère van de illegaal in Rite de passage van Nadine Gordimer en de overal in het westen opdoemende uitingen van egoïsme en hebzucht in De correcties van de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen. Presentatie: Michaël Zeeman. Ned.3, 23.28-0.20u.

KUNST

Hans Snoek: de dans of het kind. Hans Snoek, de oprichtster van het beroemde Scapino Ballet en initiatiefneemster van diverse andere culturele activiteiten voor kinderen, kijkt in dit portret terug op haar leven. Herhaling van 11 november 1994 naar aanleiding van het recente overlijden van Snoek. 15.15-15.58u.

Kunst... omdat het moet. Aflevering: Philip Johnson architect: Bouwen in de achtertuin. Philip Cortelyon Johnson (Cleveland, Ohio, 8 juli 1906) is een van de laatste nog levende architecten die de Amerikaanse steden het beeld hebben gegeven zoals wij dat kennen, met glimmende wolkenkrabbers van glas en staal die tot in de hemel lijken te reiken. Ned.3, 0.25-1.20u.

FILM

.Sokout / De stilte (Mohsen Makhmalbaf, 1998, Iran/Frankrijk/Tadzjikistan). Bloedmooie orgie van kleuren, stemmen en vrouwengezichten, geschraagd door een verhaal over een blinde jongen, die zo intensief hoort, ruikt, voelt en proeft dat hij in de bus naar zijn werk watjes in zijn oren moet stoppen. Ned.3, 14.03-15.15u.

Guilty by Suspicion (Irwin Winkler, 1991, VS). Regiedebuut van producent Winkler is in politiek opzicht lafhartig drama over McCarthy's communistenjacht in het Hollywood van rond 1950. Robert De Niro speelt wel mooi een filmregisseur die er het onschuldige slachtoffer van wordt. Ook met Annette Bening, Sam Wanamaker, Martin Scorsese. SBS6, 14.45-16.30u., onderbroken door reclame.

Schwarzwaldfahrt aus Liebeskummer (Werner Jacobs, 1973, West-Duitsland). Schlagerfilm met Roy Black als verliefde architect. ARD, 15.05-16.30u.

Fly Away Home (Carroll Ballard, 1996, VS). Halfweesje voedt moederloze ganzen op en leert hen zelfs vliegen (tegen ondergaande zon) in kippenvelfilm van de regisseuse van The Black Stallion. Ook met Jeff Daniels. VRT, 15.17-15.30u.

Red Dawn (John Milius, 1984, VS). Even onwaarschijnlijke als ijzervretende oorlogsfilm van gefrustreerde chauvinist Milius. Teenagers ontpoppen zich tot Amerikaanse verzetshelden tijdens Derde Wereldoorlog. V8, 22.00-24.00u., onderbroken door reclame.

The Only Thrill (Peter Masterson, 1997, VS). Diane Keaton en Sam Shepard spelen hoofdrollen in tearjerker over moeizame relatie tussen naaister en winkelier gedurende drie decennia. ARD, 23.50-1.35u., tweetalige uitzending.

Mensch, ärgere dich nicht (Peter Weck, 1972, West

-Duitsland). Boekhouder wordt opeens vriendelijk bejegend, omdat hij een miljoen gewonnen zou hebben. Blijspel. Maandag, ARD, 10.35-12.00u.

En nagesynchroniseerd:

Wenn Night Is falling (Patricia Rozema, 1995, Canada). ZDF, 1.30-3.00u.; Bring Me the Head of Alfredo Garcia (Sam Peckinpah, 1974, VS). ARD, 1.45-3.35u.